Προετοιμασίες για το επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα

«Σάρκα και οστά» παίρνει το επιχειρηματικό πάρκο που θα δημιουργήσουν από κοινού το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ συνολικής επιφάνειας 820 στρεμμάτων στα Οινόφυτα Αττικής.....

Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που αναμένεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα εκατοντάδων βιοτεχνικών επιχειρήσεων που αναμένεται να μετεγκατασταθούν σ' αυτό.
Το επιχειρηματικό πάρκο θα προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας και απόκτησης των αναγκαίων αδειών, χωρίς γραφειοκρατικές
διαδικασίες, ενώ θα παρέχει σύνδεση με δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αλλά και βιολογικό καθαρισμό, ενώ θα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά τη διακίνηση των προϊόντων. Ειδικότερα, το πάρκο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και 22 χιλιόμετρα από το κέντρο της Χαλκίδας, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρία είχε έρθει σε συμφωνία με τον ΟΣΕ για σιδηροδρομική σύνδεση του ακινήτου με το σιδηροδρομικό σταθμό Αυλώνα ή Αγίου Θωμά. Η αντιπαροχή συνίσταται στην παράδοση στην ΕΛΒΙΕΜΕΚ πολεοδομημένης έκτασης, ίσης με το 55% της τελικής πολεοδομημένης έκτασης, ενώ το 45% θα περιέλθει στην κυριότητα της ανωνύμου εταιρίας που θα συσταθεί από μέλη του ΒΕΑ.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας προχώρησε ήδη στη σύσταση εννεαμελούς επιτροπής με στόχο της δημιουργία της Ανώνυμης εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ ΑΕ), η οποία θα χειριστεί την ανέγερση του πάρκου.

Η τελική επιφάνεια της πολεοδομημένης γης είναι 470 στρέμματα και επομένως με βάση τη συμφωνία αντιπαροχής, μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πάρκου, η ΕΛΒΙΕΜΕΚ θα είναι κάτοχος 258 στρεμμάτων, ενώ τα υπολειπόμενα 212 στρέμματα θα περιέλθουν στην κατοχή των συμμετεχόντων στην ανώνυμη εταιρία.
Το οικονομικό κόστος, για πολεοδομημένη επιφάνεια έκτασης ενός στρέμματος εντός του επιχειρηματικού πάρκου, υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του πάρκου η αξία του κάθε οικοπέδου αναμένεται να ανέρχεται σύμφωνα με σημερινές τιμές σε 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στόχος του ΒΕΑ είναι η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της κατασκευής του πάρκου, ώστε να μειωθεί ακόμη και το αρχικό κεφάλαιο που καλούνται να καταβάλουν οι βιοτέχνες.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και της έναρξης λειτουργίας του επιχειρηματικού πάρκου έχει προσδιοριστεί μέσα σε δυο χρόνια, το πολύ τρία χρόνια, από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα