«Πρεμιέρα» σήμερα για τα γενόσημα…


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πλήρης εφαρμογή του μέτρου τηςσυνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Κατά του νέου συστήματος στα φάρμακα τάσσεταιο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τομεσημέρι έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι. Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτεςδραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και νασυνταγογραφούν
οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου θεωρούν απαραίτητο... γιατους ασθενείς από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση που είτε ο γιατρός είτε ο ασφαλισμένοςεπιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο τηςίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείοεκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στη τιμή.
Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερουγενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεταιαπό 0,50 ευρώ έως 4,60 ευρώ.
Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής τουφαρμάκου.
Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομικήεπιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θααναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενήςθα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του.Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ωστόσο, σε ανακοίνωσή τουκαλεί τους γιατρούς να αναγράφουν τη δραστική ουσία και μέσα σε παρένθεση τηνεμπορική ονομασία του σκευάσματος που επιλέγουν για κάθε ασθενή.
Και εξετάσεις χωρίς πίστωση
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και τη Μεγάλη Εβδομάδα ταπροβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού εκτός από τα φάρμακα από σήμερα θαπρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα μετον Οργανισμό εργαστήρια.
Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωσηπρος τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών.
Keywords
Τυχαία Θέματα