Πιάνει δουλειά η τρόικα στην Κύπρο

Περίπου 30 τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσουν από σήμερα στο μικροσκόπιο την οικονομία, τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά της Κύπρου,
ώστε να εγκρίνουν την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Μηχανισμό Στήριξης.....

Oμάδα τεχνοκρατών θα εγκατασταθεί από σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για να μελετήσει τα μακροοικονομικά και τα δημόσια οικονομικά, ενώ δεύτερη ομάδα θα βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα για να συλλέξει στοιχεία, που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με το sigmalive.
Έτοιμες για διαπραγμάτευση με την τρόικα, με στόχο την εξασφάλιση των όσο το δυνατό πιο ανώδυνων όρων για όλους, είναι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες, που συγκροτήθηκαν από την κυβέρνηση.

H πρώτη ομάδα αποτελείται από υπουργούς και διευθυντές υπουργείων, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή και η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τεχνοκράτες.
Ο οικονομικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι και τις 6 Ιουλίου, ενώ τo μνημόνιο με τους όρους του δανεισμού αναμένεται να υπογραφεί προς το τέλος του μήνα.
Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επιτόπου αξιολόγησης και στη συνέχεια κάποια στελέχη της αντιπροσωπείας θα μείνουν στο νησί για περαιτέρω επαφές, ενώ κάποια άλλα θα αποχωρήσουν, για ν’ αρχίσουν την ετοιμασία της έκθεσης.

Η τρόικα θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, τεχνοκράτες του υπουργείου, το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα κόμματα, τη Βουλή, το Συνεργατισμό και με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να διαφανεί η πραγματική εικόνα του χρηματοοικονομικού τομέα και της οικονομίας ευρύτερα.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θεωρείται ύψιστης σημασίας, οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας να βγαίνουν προς τα έξω με μια φωνή. Η διερεύνηση για τα δημόσια οικονομικά θα εστιαστεί στην ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων και στις εκτιμήσεις των κυβερνητικών υπηρεσιών για την πορεία τους.
Για τα μακροοικονομικά θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η πορεία της παραγωγικότητας της οικονομίας, η ανεργία και η ΑΤΑ. Θα γίνει και συζήτηση για τις εξελίξεις σε σχέση με τις επτά συστάσεις της Κομισιόν, ώστε να υπάρξει κοινή διαπίστωση για τις αδυναμίες, που ενδεχομένως υπάρχουν, ώστε να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα υποδείξει ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στο θέμα των συστάσεων της Κομισιόν, κάτι το οποίο θα ζητήσει να ληφθεί υπόψη.
Για τα επιπρόσθετα κεφάλαια, που ενδεχομένως να χρειαστούν οι τράπεζες, η προσέγγιση είναι να διαπιστωθούν οι πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες και μετά να ανακοινωθούν οι τρόποι εξασφάλισής τους. Η διερεύνηση στον τραπεζικό τομέα συνεπάγεται μια ενδελεχή μελέτη του όλου δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα