Παρέμβαση του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση κατασκοπίας…

Σε μεγάλη δοκιμασία για τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξελίσσεται η σύλληψη συνεργάτη της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ την κοινοβουλευτική εξεταστική...
επιτροπή, η οποία ερευνά το σκάνδαλο υποκλοπών της αμερικανικής NSA.
«Σκάνδαλο», «επίθεση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία»
και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δίνουν γερμανοί βουλευτές στην νέα αυτή υπόθεση αμερικανικής κατασκοπείας.
Η γερμανική ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία έβγαλε το ένταλμα σύλληψής του, δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ ο συλληφθείς φέρεται να ήταν διπλός πράκτορας που εργαζόταν και για λογαριασμό της CIA.
Η υπό διερεύνηση υπόθεση κατασκοπείας για λογαριασμό αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνεχίζει να συγκλονίζει τη Γερμανία. Παρ΄όλο που η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών προσπαθεί να την υποβαθμίσει.

εκφράζει Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιοάχιμ ΓκάουκΤην ανησυχία του εκφράζει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιοάχιμ Γκάουκ για την υπόθεση κατασκοπείας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και προειδοποιεί ότι μπορεί να επιβαρύνει τις αμερικανογερμανικές σχέσεις.

Εάν αποδειχθεί ότι συνεργάτης της BND κατασκόπευε για αμερικανική μυστική υπηρεσία, τότε αυτό θα σήμαινε ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση η φιλία και οι στενοί δεσμοί (μεταξύ των δύο χωρών), δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης (ZDF). “Τότε θα πρέπει πράγματι να ειπωθεί ‘φτάνει πια’».

Κατάσκοπος και της CIA;

Διαδήλωση εναντίον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA, στο Αννόβερο

Διαδήλωση εναντίον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA, στο ΑννόβεροΌπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η στάση του προέδρου αναγκάζει την κυβέρνηση να αντιδράσει. Ως πιθανά γερμανικά μέτρα το περιοδικό SPIEGEL αναφέρει στην έντυπη έκδοσή του το αίτημα να απομακρυνθούν από την αμερικανική πρεσβεία εκείνα τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση ή ακόμη την παροχή ασύλου στον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η υποψία της κατασκοπείας θα επιβεβαιωθεί από τις έρευνες. Συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο 31χρονος συνεργάτης της γερμανικής BND που συνελήφθη την Τετάρτη (02.07) διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA.

«Δεν ήταν εμπιστευτικά τα στοιχεία»

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη σημασία της υπόθεσης η «BND» υποστηρίζει ότι η ζημιά που προκάλεσε ο συλληφθείς είναι περιορισμένης έκτασης. Πρώτες εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στους Αμερικανούς είναι ντοκουμέντα γενικότερης σημασίας και όχι άκρως εμπιστευτικά.

Το ζητούμενο στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι όμως η σημασία των ντοκουμέντων, αλλά το γεγονός ότι η CIA στρατολόγησε συνεργάτη της «BND, μιας υπηρεσίας συμμάχου χώρας, με την οποία εδώ και δεκαετίες συνεργάζεται πολύ στενά.

To αμερικανό πρέσβη θα καλέσει ως μάρτυρα ο Π. Ζέσμπουργκ, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο με τη NSA, σε σχέση την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας της επιτροπής του.
O Πάτρικ Ζένσμπουργκ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη NSA, εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Ραδιοφωνία DLF δήλωσε ότι δεν θέλει να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα. «Θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός στα συμπεράσματά μου για το αν οι Αμερικανοί, κατασκόπευαν εμάς ή πιθανότατα και άλλα κράτη. Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Έτσι συμβαίνει στις ανακρίσεις. Θα πρότεινα να περιμένουμε τις έρευνες της γενικής εισαγγελίας. Έχει εκδώσει ανακοίνωση τύπου. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν αντικείμενο σοβαρής έρευνας».

Στο αίτημα της αντιπολίτευσης να ληφθούν μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ συστήνει υπομονή μέχρις ότου διερευνηθεί υπόθεση σε βάθος και υπάρξει ασφάλεια του πορίσματος. Σε ότι αφορά την επιτροπή στην οποία προΐσταται, δεν απέκλεισε να κληθεί ως μάρτυρας ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα