Παλαιστινιακά Εδάφη: 4 τραυματίες σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες

Συγκρούσεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι συνόδευαν Εβραίους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Τάφο του Ιωσήφ στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης βόρειας Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές...

Ένας άνδρας τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Ναμπλούς ενώ ένας άλλος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από τους Ισραηλινούς.
Δύο ακόμη που τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ραφιντίγια στη Ναμπλούς, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ αφού δέχθηκαν πυρά και ότι υπήρξε ένας τραυματίας μεταξύ των Παλαιστινίων.
«Τη νύχτα οι πράκτορες ασφαλείας που συνόδευαν ισραηλινούς πολίτες οι οποίοι προσεύχονταν στον Τάφο του Ιωσήφ στη Ναμπλούς έγιναν στόχος πυρών», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού. «Οι στρατιώτες για να αμυνθούν απάντησαν στα πυρά προς την κατεύθυνση του προσώπου που φέρεται να ήταν ο σκοπευτής».
«Το πρόσωπο αυτό τραυματίστηκε και αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες από στρατιωτικό γιατρό, μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά για πρόσθετη ιατρική φροντίδα», πρόσθεσε ο στρατός.
Ο Τάφος του Ιωσήφ, που βρίσκεται στο κέντρο του μεγάλου παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Μπαλάτα, είναι εβραϊκός τόπος προσκυνήματος παρότι πολλοί ιστορικοί εκτιμούν πως πρόκειται για τον τάφο ενός ιμάμη και ότι το μέρος αυτό παλαιότερα ήταν ιερός τόπος των Σαμαρειτών, μιας αίρεσης που διαχωρίστηκε από τον Ιουδαϊσμό.
Κατά τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες του Οσλο το 1993 για αυτονομία των παλαιστινιακών εδαφών, είχε συμφωνηθεί ο τόπος αυτός να παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από την περιοχή τον Οκτώβριο του 2000, λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, ύστερα από σφοδρές μάχες.
Ο τάφος αυτός, μέρος του οποίου έχει καταστραφεί από τους Παλαιστίνιους, αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε τζαμί.
Τον Απρίλιο του 2011, ένας εβραίος έποικος σκοτώθηκε από πυρά παλαιστινίων αστυνομικών καθώς μετέβαινε στον τόπο αυτόν. Ο έποικος ανήκε σε ρεύμα υπερορθοδόξων εβραίων, του οποίου τα μέλη επισκέπτονται συχνά τον Τάφο του Ιωσήφ, μερικές χωρίς φορές χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού.
Από το 2007, λόγω της βελτίωσης της συνεργασίας με την Παλαιστινιακή Αρχή στα θέματα ασφαλείας, ο στρατός επιτρέπει το νυχτερινό προσκύνημα στον χώρο αυτό μια φορά τον μήνα και με την προϋπόθεση πως δεν επικρατεί ένταση στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα