«Παίρνει κεφάλι» ο Μπερλουσκόνι σε νέα δημοσκόπηση

Λίγες ώρες πριν αποφασιστεί η μοίρα της ιταλικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μια ακόμα δημοσκόπηση αναστατώνει τους επικεφαλής των κομμάτων...

Μετά τη χθεσινή δημοσκόπηση, που δημοσίευσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky, η οποία έδινε προβάδισμα δύο μονάδων στον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας, σημερινή δημοσκόπηση
της εταιρείας Swg, για λογαριασμό της Rai3, έρχεται να επιβεβαιώσει την άνοδο του Καβαλιέρε, αλλά και την πτώση του Μπέπε Γκρίλο.
Το Pdl του Μπερλουσκόνι σκαρφαλώνει στην κορυφή με 26,2% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας προβάδισμα δύο μονάδων έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) του Μπερσάνι.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων σημειώνει πτώση κατά 2,1%, φτάνοντας στην τρίτη θέση με 24,8%, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, πτώση σημειώνει και η Λίστα Πολιτών του Μόντι κατά 1,1%, η οποία αγγίζει μόλις το 6,8%, ενώ την ίδια στιγμή, κερδίζει πάνω από μισή μονάδα η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.
Τα νέα είναι ακόμα πιο άσχημα για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν είναι από τους πιο αγαπητούς ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Pd.
Έτσι, αν γίνονταν εκλογές τώρα, το 66% των Ιταλών ψηφοφόρων θα προτιμούσαν στη θέση του να έβλεπαν τον δήμαρχο της Φλωρεντίας και πρώην αντίπαλο του Μπερσάνι στις εσωκομματικές εκλογές, Ματέο Ρέντζι. Μόνο το 10% θα ήθελε τον Μπερσάνι ξανά στην ηγεσία του κόμματος.
Πτώση επτά μονάδων, όμως, σημειώνει και ο Γκρίλο, στο πρόσωπο του οποίου ο ιταλικός λαός χάνει την εμπιστοσύνη του. Το 47% των Ιταλών τον θεωρούν «άκακο», ενώ επικίνδυνο για την δημοκρατία τον θεωρεί το 40% των ερωτηθέντων.
Πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα για την κεντροδεξιά, καθώς οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων δεν προτιμούν τον Μπερλουσκόνι στην ηγεσία, αλλά δεν επιθυμεί ούτε τον γραμματέα του κόμματος, Αντζελίνο Αλφάνο.
Εντούτοις, το 57% θα ήθελε ο Μπερλουσκόνι να έχει ακόμα ηγετικό ρόλο στο Λαό της Ελευθερίας, σε αντίθεση με το 18%, που δεν θα το ήθελαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα