Π. Λύρας: "Οι καλύτεροι μπροστά ό,τι χρώμα και αν έχουν" ...



“Χτες έπρεπε να έχει σταματήσει η ποδηγέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι καλύτεροι μπροστά, ό,τι χρώμα και αν έχουν”. Την κατηγορηματική αυτή θέση εκφράζει, μιλώντας στην “Ε”, ο Παναγιώτης Λύρας, γ.γ. της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη... αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, όσον αφορά στην κρίση που βιώνει η χώρα μας και ο λαός της, η πεποίθηση που μεταφέρει
είναι ότι “θα φύγει αν ενωμένοι και αλληλέγγυοι στηρίξουμε τη Δημοκρατία μας, σεβαστούμε την κληρονομιά μας, μεριμνήσουμε για το διπλανό μας, πιστέψουμε στον εαυτό μας”. Την ίδια στιγμή παρατηρεί, όμως, ότι “η χώρα δεν μπορεί να περιμένει το δεύτερο κόμμα να βολεύεται πίσω από όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε”.

1 Πόσο έχει αλλάξει η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας μετά το συνέδριο του καλοκαιριού;
“Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας εποχής που η μεταπολίτευση δίνει τα κλειδιά στην αναγέννηση. Ο Αντώνης Σαμαράς ηγείται μιας προσπάθειας που μεταμορφώνει τη χώρα και την απελευθερώνει από τις εξαρτήσεις κάθε τύπου. Είτε είναι δανεικά, είτε είναι συμπλέγματα και αμαρτωλές εξαρτήσεις. Είτε και ψεύτικες βεβαιότητες και ιδεοληψίες συμφερόντων. Ομάδα υποστήριξής του είναι το κόμμα μας, αλλά και όλοι οι Ελληνες με πρόσκληση ανοιχτή στις διαδικασίες μας. Μέχρι τώρα υπήρχαν οι αντιπρόσωποι στα κομματικά μας όργανα. Αυτό άλλαξε. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών ομάδων θα εκλέγονται και θα συμμετέχουν, με λόγο και ψήφο, στη διοίκηση σε επίπεδο νομού και πλέον και περιφέρειας”.
2 Οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, με συλλήψεις βουλευτών, συμβάλλουν στη διατήρηση ήρεμου κλίματος;
“Οταν απειλείται η πατρίδα δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Η νεοναζιστική οργάνωση είναι εχθρός της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση και του λαού. Εδώ δεν χωράνε, ούτε μισόλογα, ούτε πολιτικές αβροφροσύνης. Οι νεοναζί και οι όψιμοι θιασώτες τους είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Η κρίση υπάρχει ακόμα, αλλά υπάρχει και η άλλη κρίση. Αυτή δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει, όπως και η λογική ότι η κάθε μορφής και χρώματος βία και η Δημοκρατία δεν ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο”.
3 Τι μπορεί να πράξει η Ν.Δ. ώστε να ξεπεραστεί η πόλωση που επικρατεί, ιδιαίτερα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
“Η Ν.Δ. μπορεί να περιμένει… να ωριμάσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα όμως, δεν μπορεί να περιμένει το δεύτερο κόμμα να βολεύεται πίσω από όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, αλλά και το ίδιο βολεύτηκε πίσω από ένα αντιμνημονιακό παραλήρημα για πάσα νόσο… Η νοοτροπία ''αντιδρώ στα πάντα'', ''αερολογώ'', ''καταστροφολογώ'', ''καταλαμβάνω'' και ''δεν προτείνω τίποτε'' είναι το πουθενά και εκεί μας πάει”.
4 Η υπερψήφιση σκληρών μέτρων σας φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στους ψηφοφόρους;
“Οσα λόγια και να βρεις να πεις, όταν κοιτάς έναν άνεργο και ειδικά ένα νέο άνθρωπο πάλι λόγια είναι. Το μεταπολιτευτικό μοντέλο του διορισμού στο Δημόσιο έληξε, τώρα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας των νέων. Αυτονόητο, όμως, είναι ότι τα μέτρα άλλαξαν τη ζωή όλων μας, οπότε ο αγώνας και η αγωνία είναι μια: όχι άλλα μέτρα. Μεταρρυθμίσεις παντού, επενδύσεις και το κράτος επιτελικό και δίκαιο σε όλους τους πολίτες”.
5 Γιατί νομίζετε ότι ενώ ακούμε για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα, ο μέσος πολίτης εξακολουθεί να υποφέρει;
“Πρώτος στόχος ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα σε ένα απίστευτα ασταθές περιβάλλον. Και αυτό έγινε και έτσι προκύπτει και το πλεόνασμα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ενεργειακή αξιοποίηση, η αναβάθμιση της ντόπιας παραγωγής και του τουριστικού πακέτου και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι αυτά που θα επιτρέψουν να υπάρξει η βελτίωση στην πραγματική οικονομία. Και αυτός είναι αγώνας δρόμου συνεχής, αλλά και μονόδρομος, για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη”.
6 Εχουν βάση οι αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ν.Δ. δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας;
“Οποιος δεν έχει αίσθηση της ευθύνης δεν αντιλαμβάνεται και την αίσθηση του χρέους. Εμείς ως παράταξη ''αγαπάμε την ευθύνη'', όπως μας προτρέπει και η γνωστή φράση του Καζαντζάκη και αγωνιζόμαστε να ''σώσουμε τη γης και αν δεν σωθεί πάλι εμείς θα φταίμε''. Αυτό κάνει ο Σαμαράς νύχτα – μέρα”.
7 Το κόμμα σας έχει κάνει την απαιτούμενη αυτοκριτική του;
“Συνεχώς αυτοκριτική κάνει και μάλιστα, επειδή είναι το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων για τη πατρίδα μας, αυτή η αυτοκριτική είναι που οδηγεί τις εξελίξεις, προχωρά και στηρίζει τη Δημοκρατία. Ανανεώνει τις δυνάμεις του, προβάλει υπερήφανα τις ιδέες του, τολμά ρήξεις, κυβερνά στα δύσκολα και η Ιστορία μάς έχει δικαιώσει για τις επιλογές μας”.
8 Ο πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί ότι μεροληπτεί υπέρ της Μεσσηνίας και των Μεσσήνιων. Βρίσκετε ότι έχουν βάση οι κατηγορίες αυτές;
“Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες αυτές, γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο η Μεσσηνία… θα ήταν επίγειος παράδεισος. Βλέπετε κάτι τέτοιο; Βάση έχει όμως -και μάλιστα σταθερή και ανθεκτική στο χρόνο-, η αμφίδρομη αγάπη των Μεσσήνιων όπου γης με τον πρωθυπουργό, δηλαδή με τον Αντώνη που όλοι ξέρουμε και μας ξέρει”.
9 Οι αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι θα γίνουν υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς, με κύριο χαρακτηριστικό τα χωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Κρίνετε ότι το νέο αυτό πλαίσιο είναι πιο ''αυτοδιοικητικό'';
“Η ανάγκη είναι μια και αυτό ευτυχώς για πρώτη φορά κατάλαβε ένας υπουργός Εσωτερικών, ότι η κοινωνία έχει ήδη δείξει το δρόμο… Οι πολίτες να επιλέγουν τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους, χωρίς περιορισμούς. Ο δημότης να επιλέγει τους καταξιωμένους σε κάθε τοπική κοινωνία, ακόμη και αν αυτοί προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς”.
10 Συμφωνείτε με την μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική των κομμάτων να ''υποδεικνύουν'' υποψήφιους δημάρχους στους ψηφοφόρους τους;
“Χτες… έπρεπε να έχει σταματήσει η ποδηγέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι καλύτεροι μπροστά, ό,τι χρώμα και αν έχουν”.
11 Η άρση της απαξίωσης του σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία, περιλαμβάνεται στην ατζέντα των μελλοντικών παρεμβάσεων της ΝΟΔΕ;
“80 εκατομμύρια ευρώ για τη ριζική ανακατασκευή της γραμμής και 50 εκατομμύρια στον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, επιπρόσθετα με το κόστος από τους βανδαλισμούς από τη μη λειτουργία του δικτύου, δεν μπορεί να μείνουν απαρατήρητα. Σπουδαία προοπτική φαίνεται να έχει η τουριστική αξιοποίηση της πελοποννησιακής γραμμής, μαζί με τη βιώσιμη κινητικότητα δημοφιλών δρομολογίων. Εκτιμώ ότι η νέα ΝΟΔΕ, με την αναβαθμισμένη συμμετοχή των δημάρχων και των βουλευτών, και θα το προτείνει και θα το προωθήσει”.
12 Θα χαρακτηρίζατε επιτυχημένο το έργο που παράγεται από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας;
“Δεν ήταν και εύκολη η αποστολή της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες μοναδικές. Η κρίση στην οικονομία, η ανατροπή του προηγούμενου πολιτικού σκηνικού, η χώρα συγκυβερνάται, η αντιπολίτευση ''στα κάγκελα'' και στα άκρα, η ανεργία των νέων, η Μεσσηνία με αναξιοποίητες δυνατότητες και προφανώς αγαπημένη πατρίδα και εκλογική περιφέρεια του προέδρου μας και πρωθυπουργού. Προσπάθεια γίνεται και το διαπιστώνουν όλοι, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει εγώ να τη βαθμολογήσω”.
13 Φέτος είχαμε το φαινόμενο παραπομπής μελών της ΝΟΔΕ στο Πειθαρχικό και την διαγραφή τους. Πόσο ''ανοιχτή'' είναι η οργάνωση στη διαφοροποίηση από την κεντρική κομματική γραμμή;
“Μια διόρθωση μόνο, γιατί είναι ουσιαστική. Δεν ήταν μέλη της ΝΟΔΕ, όπως καταγράφηκε, αλλά μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτό το όργανο, όπως και στα άλλα, οικειοθελώς συμμετέχουμε με τις ιδέες μας και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις αυτών των στελεχών, οι ιδέες τους ήταν, εδώ και καιρό, μακριά και από τη Ν.Δ. και -κατά την άποψή μου- κάποιες έξω και από το δημοκρατικό λεξικό. Ανοιχτό κόμμα δεν σημαίνει το κόμμα σε κώμα. Η παράταξη έχει πόρτες που ανοιγοκλείνουν και η δική μου άποψη είναι ότι έπρεπε να έχουν παραιτηθεί, πριν αναγκαστούμε να τους παραπέμψουμε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο”.
14 Ωστόσο, πρόσφατα, είδαμε εκ μέρους της οργάνωσης και πρωτοβουλίες, όπως το δρώμενο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, που ξεφεύγουν από το στενό κομματικό πλαίσιο. Συνιστούν ενός είδους ''άνοιγμα'' προς τους φίλους που δεν είναι μέλη -για να θυμηθούμε ένα παλιό σύνθημα της παράταξης;
“Εκδήλωση για τα μεσσηνιακά προϊόντα, φιλανθρωπικές δράσεις, στήριξη επαγγελματικών ευαίσθητων ομάδων όπως η ομάδα ΔΙΑΣ, διανομή φυλλαδίων για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, εθελοντική αιμοδοσία, παρουσία σε κοινωνικά δρώμενα, συζήτηση για την εγκληματικότητα, επισκέψεις σε φορείς για διεκδίκηση τοπικών θεμάτων, στήριξη δημοτικού παντοπωλείου κλπ, και πρόσφατα αυτό που αναφέρατε. Ολα αυτά και άλλα, μαζί με την πολιτική μας παρουσία, είναι η Νέα Δημοκρατία. Η παράταξη που ο πολιτικός της λόγος έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και στήνει δίκτυο για να υποστηρίξει με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της στην κοινωνία. Αυτονόητα, για εμάς που πιστεύουμε ότι η κρίση θα φύγει αν ενωμένοι και αλληλέγγυοι στηρίξουμε τη Δημοκρατία μας, σεβαστούμε την κληρονομιά μας, μεριμνήσουμε για το διπλανό μας, πιστέψουμε στον εαυτό μας”.
15 Στο θέμα των ημερών, τη χωροθέτηση των σκουπιδοεργοστασίων, υπήρξε αποφασιστική παρέμβαση εκ μέρους της ΝΟΔΕ για την Καλλιρρόη. Πόσο μακριά είναι αποφασισμένη να φτάσει στο θέμα αυτό η οργάνωση;
“Το θέμα θα λυθεί γιατί είναι πρωταρχικής σημασίας και όπως φαίνεται οι εξελίξεις τρέχουν. Εμείς υπεύθυνα και χωρίς υπολογισμούς κομματικούς πήραμε θέση, το παρακολουθούμε και κατευθύνουμε τις δράσεις μας. Ιδωμεν”.
16 Πώς θα χαρακτηρίζατε την προεδρία του Περικλή Μαντά στο τιμόνι της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας;
“Με μια λέξη φιλότιμη. Επιτρέψτε μου ακόμα δυο λέξεις. Εχει και πορεία”.
17 Πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη των κατά τόπους οργάνων του κόμματος;
“Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκλογής. Σε αυτήν προβλέπεται η ανάδειξη των τοπικών, νομαρχιακών και για πρώτη φορά και περιφερειακών οργάνων”.
18 Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί;
“Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν και επίσημα αλλά ο άξονας είναι η συγχώνευση των καποδιστριακών δημοτικών τοπικών οργανώσεων στις καλλικρατικές δομές. Δηλαδή θα έχουμε για τη Μεσσηνία 6 δημοτικές τοπικές επιτροπές, όσοι και οι δήμοι, αλλά με θεσμοθετημένη την αναλογική εκπροσώπηση από τις παλιές ΔΗΜΤΟ. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή για τα μέλη του κόμματος και για αυτούς που θα θέλουν να εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή θα αποτελείται από τους βουλευτές, δημάρχους, τους προέδρους των ΔΗΜΤΟ, τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ και τους 8 εκλεγμένους επικεφαλής των τομέων δράσης. Το σύνολο των στελεχών θα εκλέξει και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ αλλά και τη νέα Περιφερειακή Διοικούσα Επιτροπή”.
19 Εχετε διαπιστώσει δυσαρέσκεια από πλευράς στελεχών από τις προωθούμενες αλλαγές γιατί φαίνεται πιο συγκεντρωτικό το σύστημα διοίκησης;
“Η Ν.Δ. τιμά όλους τους αγωνιστές της και εμείς που ανήκουμε στη νεότερη γενιά σεβόμαστε αυτούς που σε όλους τους καιρούς ήταν πρόμαχοι σε αγώνες και στις αγωνίες της παράταξης μας. Ηταν αναγκαιότητα, κοινά αποδεκτή, η πιο επιτελική δομή της οργάνωσης και επίσης οι εκπρόσωποι της κοινωνίας να συμμετέχουν ισότιμα με τα κομματικά στελέχη στον προγραμματισμό και στις αποφάσεις των οργανώσεών μας. Θέλουμε οι παρεμβάσεις μας να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κοινωνία, εξειδικευμένες και στοχευμένες. Συντονιζόμαστε και συναποφασίζουμε γιατί συνεργαζόμενοι μπορούμε να πετύχουμε πιο πολλά”.
20 Εχετε αποφασίσει εσείς το ρόλο σας στη νέα κομματική δομή; “Με ή χωρίς θέση, αν αυτό εννοείτε, η απάντηση μου είναι, ''πάντα με θέσεις και απόψεις''”.
Ο Παναγιώτης Λύρας είναι γ.γ. της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. και εργάζεται στην τοπική καπνοβιομηχανία Καρέλια. Ανήκει στα νεότερα στελέχη της Ν.Δ. που δραστηριοποιήθηκαν μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος και το κάλεσμά του στην κοινωνία. Προηγουμένως είχε διαγράψει ήδη πορεία δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ., ακολουθώντας τον σε όλες τις παρουσίες και "απουσίες" στην ενεργό πολιτική. Συμμετέχει ως μέλος στη Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών της Ν.Δ. και είναι ο υπεύθυνος Διαδικτύου της ΝΟΔΕ. Εχει εργαστεί στο παρελθόν σε φαρμακευτικές εταιρείες, ως ιατρικός επισκέπτης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Keywords
λυρας, χρωμα, μπροστα, νεα δημοκρατια, νοδε, εκλογες, σαμαρας, συλληψεις, τραπεζες, ψηφοδελτια, νέα, συμμετοχή, σημαίνει, διασ, οννεδ, νεότερα, ελευθερια, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, βουλευτες, αιμοδοσια, δημοκρατια, εγκληματικοτητα, ηγεσια, θεμα, λεξικο, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, αγαπη, αγωνες, αγωνια, αναγεννηση, ανεργια, αξονας, απιστευτα, ατζεντα, γινεται, δευτερο, διασ, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δομη, δρωμενα, δικτυο, εγινε, εθελοντικη αιμοδοσια, ευρω, υπαρχει, εννοειτε, επενδυσεις, επρεπε, εσωτερικων, εχθρος, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, κομμα, λειτουργια, λογια, λογο, μακρια, μεσσηνια, νερο, νεότερα, νυχτα, νοδε, νοοτροπια, ομαδα, οννεδ, οπου γης, περιβαλλον, πορτες, ρολο, συζητηση, συμμετοχή, στα ακρα, φορα, αγωνας, ανηκει, χωρα, ιδιαιτερα, λεξεις, οργανα, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα