Ουρές απόγνωσης στις εφορίες του Ηρακλείου

Οι ουρές ... απόγνωσης στις εφορίες του Ηρακλείου αποτυπώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της πόλης....

Δύο 24ωρα πριν λήξει η προθεσμία για την υπαγωγή στο νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ΔΟΥ του Ηρακλείου επικρατεί πανζουρλισμός από οφειλέτες που επιθυμούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.
Τα νούμερα είναι ... ιλιγγιώδη καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Ηρακλειώτες
χτύπησαν την πόρτα της εφορίας και κατέθεσαν αίτηση για υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση.
Το σκηνικό είναι το ίδιο τόσο στο αστικό κέντρο της πόλης όσο και στα χωριά της ενδοχώρας.
Το οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις βρίσκει αχτίδα ... προοπτικής μέσα από τη ρύθμιση και οδηγεί μαζικά τους οφειλέτες στην κατάθεση αιτήσεων.

Αίσθηση προκαλούν τα νούμερα, όπως αναφέρει το prismanews.gr, της Β' ΔΟΥ Ηρακλείου. Μονάχα στη συγκεκριμένη εφορία έχουν εγκριθεί 2.500 χιλιάδες φάκελοι, ενώ εκτιμάται πως μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγει η προθεσμία, ο αριθμός θα εκτοξευθεί.
Πολλές περισσότερες είναι και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν, ωστόσο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και υπάχθηκαν σε καθεστώς ρύθμισης.
Εξάλλου, η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε αδυναμία ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ταμειακής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά.

Οι όροι της ρύθμισης
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία, με πλαφόν ανώτατη οφειλή 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις ή και σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν έως τις 60 εάν αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων και οι διαγραφές προσαυξήσεων μειώνονται όσο περισσότερο αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα