Ουκρανία: Χάρη στο συνεργάτη της Τιμοσένκο, Λουτσένκο



Xάρη στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, πιστό σύμμαχο της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, απένειμε ο πρόεδρος της Ουκρανίας....

Η κίνηση εκτιμάται πως έχει ως στόχο να κατευνάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ο πρόεδρος δεν έκανε καμιά κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ίδιας της αρχηγού της αντιπολίτευσης.
"Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπέγραψε το διάταγμα για την απονομή προεδρικής χάρης σε έξι καταδικασμένους, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γεόργι Φιλιπτσούκ",
αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.
Τέσσερις από τους έξι καταδικασμένους που πήραν χάρη, μεταξύ των οποίων ο Λουτσένκο, πρόκειται να αποφυλακιστούν σήμερα, ανακοίνωσε η διεύθυνση των φυλακών. "Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την οικογένεια και τους δικηγόρους του 48χρονου Λουτσένκο, η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά στη φυλακή.
Στην ανακοίνωση της προεδρίας δεν αναφέρεται το όνομα της Τιμοσένκο η οποία, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κινδυνεύει να μείνει καιρό στη φυλακή.
Ικανοποίηση Κομισιόν για την απόφαση Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε χαιρέτισε τη χάρη που δόθηκε στην Ουκρανία από τον Γιανουκόβιτς στον Λουτσένκο.
"Επιτέλους", έγραψε ο Φίλε στο λογαριασμό του στο Twitter. "Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να χορηγήσει χάρη στον Λουτσένκο. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ένα βήμα σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική δικαιοσύνη", πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα