Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά…


Παρατηρώντας σχολαστικά τα συστατικά που αναγράφονται στηνετικέτα ενός τροφίμου με κίτρινο χρώμα συχνά διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός πολύδιαδεδομένου στις ανατολικές χώρες μπαχαρικού, του κουρκουμά ή της βασικήςενεργής του ουσίας, της κουρκουμίνης. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική χρωστικήουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, χρησιμοποιείται στην παρασκευή τηςσκόνης κάρυ και προσδίδει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Περιέχει ένα μίγμαισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως κουρκουμινοειδών, μια ομάδα φαινολικών...ενώσεων που απομονώνονται από τις ρίζες του φυτού Curcuma longa.
Εκτός από τη
χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχειχρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. Πρόσφαταστοιχεία, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιεςασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.
Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία τωνκρυολογημάτων. Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για την ανακούφιση του πόνουκαι της φλεγμονής, ενώ παράλληλα αποτελεί πρώτης τάξεως αντιβιοτικό εξωτερικήςχρήσης, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τηδιαδικασία της επούλωσης.
Επιστημονικά δεδομένα κυρίως σε πειραματόζωα, υποδεικνύουνότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές καιαντικαρκινικές ιδιότητες. Η φυσική αυτή χρωστική ουσία, φαίνεται ότικαταστέλλει την καρκινογόνο δράση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(ουσιών που δημιουργούνται κατά το παρατεταμένο ψήσιμο του κρέατος) καιεμποδίζει τη δράση ενζύμων που επιταχύνουν την αρνητική έκβαση ορισμένωνκαρκίνων.
Σε άλλες μελέτες φαίνεται ότι η κουρκουμίνη βοηθάει στηνπρόληψη της εμφάνισης όγκων και αποτρέπει από τη δημιουργία καρκίνου τουπροστάτη και του μαστού. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οιΙνδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης, έχουνμικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμπτωση ή ακόμα μιαευεργετική δράση του κουρκουμά και της κουρκουμίνης του;
Η κουρκουμίνη είναι γνωστή και για τις ευεργετικές ιδιότητεςτης στο ήπαρ. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί ναπροστατέψει το ήπαρ από ένα μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως τοτετραχλωρίδιο του άνθρακα, η βενζόλη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτέςανήκουν σε μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών, που είναι πιθανό να διηθηθούνστον υδροφόρο ορίζοντα ή να εκχυθούν σε λίμνες, από εργοστάσια χημικών,πλαστικών ή πετρελαίου ή ακόμα και δεξαμενές αποθήκευσης βενζίνης, μολύνονταςουσιαστικά το νερό που πίνουμε…
Άλλα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνημειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχειπροστατευτική δράση σε αρτηριακές παθήσεις και γενικότερα στα καρδιαγγειακάνοσήματα.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον γιατην κουρκουμίνη και τις ιδιότητές της, λόγω της διαφαινόμενης θετικής επίδρασηςστην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε ναγίνουν απολύτως κατ
Keywords
Αναζητήσεις
kourkouma foto
Τυχαία Θέματα