Οι πιάτσες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.... ρεπορτάζ του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού Canale 5

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Αθήνα της κρίσης έκανε ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός Canale 5, με την κάμερα της εκπομπής Le Lene να επισκέπτεται στις πιάτσες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας....

Αφού ο δημοσιογράφος Πάολο Τρίντσα περιγράφει τις συνθήκες στις οποίες ζουν εκατομμύρια Έλληνες, αναφερόμενος στα συνεχή λουκέτα στα καταστήματα, στις συσσίτια που μέρα με την ημέρα γίνονται η βασική πηγή τροφής για αρκετούς
πολίτες, τις διαδηλώσεις και την έκρηξη της φτώχειας, αναφέρεται σε ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης: Τα ναρκωτικά.

Οι ουσίες Τάι και Σίσα είναι τα ναρκωτικά της κρίσης, και όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή, «έχουν καταλύσει τους δρόμους της πόλης». Ουσίες που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί, με τιμή η οποία είναι προσιτή. Κοστίζουν μόλις 5 ευρώ.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες χρηστών για την δράση αυτών των ναρκωτικών. «Το Τάι», λέει ένας από αυτούς, είναι ηρωίνη από την Ταϊλάνδη, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι γνήσια, αλλά χημική».
«Με το Τάι είσαι σαν ζόμπι, δεν καταλαβαίνεις τίποτα, δεν είσαι άνθρωπος, σου κλέβει τα συναισθήματα. Όσοι το δοκίμασαν για 2-3 μήνες έχουν τρελαθεί», λέει ένας δεύτερος τοξικομανής, στην κάμερα του Canale 5.

Στη συνέχεια, η εκπομπή καταπιάνεται με ακόμη ένα ναρκωτικό το οποίο κάνει «θραύση» στους δρόμους της Αθήνας: Το Σίσα, το οποίο πρόκειται ένα από τα πιο επικίνδυνα που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Η χημικής της ονομασία είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και όπως αναφέρει τη εκπομπή Le Lene, όσοι έχουν δοκιμάσει την ουσία, εξηγούν ότι «τρελαίνει τον άνθρωπο και μπορεί να τον οδηγήσει στο φόνο».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάποιος να κάνει χρήση ακόμα και για 14 ημέρες χωρίς παύση και χωρίς να κοιμάται!

«Αυτό το ναρκωτικό μπορεί να το βρει κανείς πολύ εύκολα στους δρόμους της Αθήνας, από αλλοδαπούς εμπόρους, κυρίως Κούρδοι και Αφγανοί», ισχυρίζεται ένας χρήστης. Όπως εξηγεί ένας 40χρονος άνδρας, η σίσα επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και αλλάζει τα χαρακτηριστικά του, ενώ αλλοιώνει και το δέρμα, προκαλώντας πληγές.
Η κάμερα της εκπομπής περνάει παράλληλα και από το «τρίγωνο των ναρκωτικών», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, και στη συνέχει ο άνθρωπος που οδήγησε τον ρεπόρτερ εκεί – αφού έχει καπνίσει την ουσία- εξηγεί την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό:

Νιώθω να χάνομαι, νιώθω ότι χάνω τον έλεγχο. Αν είχα ένα μαχαίρι και συναντούσα κάποιον που μου σπάει τα νεύρα, θα τον μαχαίρωνα. Μισώ, αυτόν, μισώ αυτήν, δε θέλω απλώς να επιτεθώ σε κάποιον, θέλω να τον σκοτώσω. Θα μπορούσα να δολοφονήσω έναν άνθρωπο, πολύ εύκολα».
Ο τοξικομανής που μίλησε στην εκπομπή καταγγέλλει παράλληλα ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηρωίνη, κρακ, κοκαΐνη, χάπια και η αστυνομία είναι απούσα.

Εκτενής αναφορά γίνεται και για την εξάπλωση του AIDS αφού όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του Canale 5, «η φτώχεια της χώρας έφερε την απόγνωση και τα ναρκωτικά, και για τα ναρκωτικά είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πάντα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ δηλώνει μάλιστα ότι πολλές γυναίκες δέχονται να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με άνδρες για να πληρώσουν τα ναρκωτικά τους. «Πράγματι, στην Ελλάδα το AIDS έχει γίνει μία πραγματική μάστιγα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε ποσοστό 1.500% και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οργανώσεις όπως το ΚΕΘΕΑ κάνει τα πάντα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Όπως και στην Αργεντινή της κρίσης και της χρεοκοπίας στις αρχές του 2000 όταν έκανε την εμφάνισή του το περίφημο «Πάκο», το οποίο στην κυριολεξία «θέρισε» μία γενιά νέων ανθρώπων, έτσι και στη χώρα μας τα ναρκωτικά της κρίσης βγαίνουν στο προσκήνιο και οι έμποροι κάνουν «χρυσές» δουλειές πατώντας πάνω στην απελπισία των ανθρώπων που βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον.

newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα