Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

Θλιβερά για το κυπριακό πολιτικό σύστημα είναι τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας, που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η 15η Σεπτεμβρίου....

Το κύριο εύρημα της έρευνας είναι ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή της δημοκρατίας (92%), ως πολιτεύματος, αλλά παράλληλα πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς (κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή, αντιπολίτευση κ.ο.κ.).

Την πιο μεγάλη εμπιστοσύνη (85%) έχουν οι Κύπριοι στον θεσμό της οικογένειας
-έναν μη πολιτικό θεσμό, που σχετίζεται με τη φύση και τη βιολογία, παρά με την πολιτική και την ανάγκη συνύπαρξης μη συγγενικών προσώπων, που αποτελεί επιδίωξη της πολιτικής. Ακολουθεί η εμπιστοσύνη στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς (49%), στην Εκκλησία και τους ιερείς (45%), τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (28%) και τα Δικαστήρια (28%).

Πιο χαμηλά στην κλίμακα εμπιστοσύνης βρίσκεται η κυβέρνηση (15%), που παίρνει όμως υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (8%) και την αντιπολίτευση ειδικότερα (4%). Τα πολιτικά κόμματα ως σύνολο τυγχάνουν της μεγαλύτερης απαξίωσης, αφού θετικά τα βλέπει μόνο το 2% των πολιτών.

Η ελαφρά θετική στήριξη στην κυβέρνηση προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ (38%) και του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ (16%), των πιο ηλικιωμένων πολιτών (33%), καθώς και των πολιτών με χαμηλή μόρφωση δημοτικού (24%), ενώ η εμπιστοσύνη από απόφοιτους δευτεροβάθμιων σχολών μειώνεται στο 18%, και από τριτοβάθμιες σχολές στο 11%.

Η αποδοχή ενός κύριου πολιτικού θεσμού, εκείνου των πολιτικών κομμάτων, είναι οριακή: Μόνο το 52% πιστεύει ότι «χωρίς πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία», ενώ 48% θεωρεί ότι τα κόμματα δεν είναι τόσο απαραίτητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει την άποψη πως τα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ψήφους, παρά για το καλό του τόπου (91%) ή τις απόψεις των ψηφοφόρων/πολιτών (88%).

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες απογοήτευσης από τα πολιτικά κόμματα είναι και οι συνεχείς διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τους, αφού ένα εκπληκτικά ψηλό ποσοστό (89%) ζητά πιο μεγάλη ομοφωνία ή ενότητα μεταξύ των κομμάτων. Παρόμοια υψηλό ποσοστό (79%), ζητά να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία εντός των κομμάτων.

Οι αρνητικές αυτές απόψεις όσον αφορά στα κίνητρα των κομμάτων, αλλά και η προφανής κούραση από τις συνεχείς δημόσιες προστριβές εντός και μεταξύ των κομμάτων, ερμηνεύουν ίσως και τη συμφωνία της πλειοψηφίας (72%) με την άποψη ότι η Κύπρος χρειάζεται περισσότερο «ένα δυναμικό ηγέτη, παρά πιο πολλή δημοκρατία».
Keywords
Τυχαία Θέματα