Οι ιδιοκτήτες ακινήτων "τιμωρούνται" με δυσβάσταχτους φόρους

Τη... νύφη φαίνεται πως πληρώνουν για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από την έναρξη της κρίσης οι φόροι που έχουν κληθεί να αποδώσουν στο κράτος γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτοι...

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν υπερ-οκταπλασιαστεί παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ
Στράτος Παραδιάς ανέφερε πως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από 526 εκατ. ευρώ το 2009 αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε 2,78 δις και να αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα άνω των 3,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, η «εκτός πάσης λογικής» φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε μια τραγική συγκυρία. Σε μια περίοδο όπου η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς και οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών μονιμοποιούνται με το «εξαμβλωματικό» και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Τόνισε, δε, πως, παρ’ όλ’ αυτά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλακίσεως για χρέη.
Από τη μεριά του, ο φορολογικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης, τοποθετούμενος στην εκδήλωση επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για ποικίλους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβητήσεως των αντικειμενικών αξιών, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται έπειτα από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων, κ.ά.
Ο κ. Μπακάλης σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση, δε, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Keywords
Τυχαία Θέματα