''ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ''ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ...

Σαν «οδόφραγμα» στις φιλοδοξίες του Αντώνη Σαμαρά για απεμπλοκή από την τρόικα και έξοδο από το μνημόνιο έπεσαν οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε για συνέχιση του προγράμματος σε Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική
Τράπεζα να απλώσει...

χείρα βοηθείας υπό αυστηρούς όρους.
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους και ομόλογα ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για τα επόμενα δύο χρόνια, αρκεί και οι δύο χώρες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του. Ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους είναι κάτω του επενδυτικού ορίου. Αυτό, είναι προφανές, δημιουργεί εμπόδια στον Αντώνη Σαμαρά στην προσπάθειά του να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του θα είναι αξιόπιστη στα χρέη της, σημειώνει το άρθρο.

«Η ρήση του Ντράγκι "όχι πρόγραμμα, όχι χρήμα" είναι μια ευθεία προειδοποίηση προς τον Σαμαρά για πιθανή πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερους αγοραστές για τους τίτλους τους, καθώς η ΕΚΤ θα αγοράσει νέους. Ακόμα και αν η ΕΚΤ μειώσει τα στάνταρ της, οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να ωφεληθούν», λέει στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος επενδύσεων της SteppenWolf Capital LLC.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας κρατούν αυτή τη στιγμή καλυμμένα ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ. Ένα πρόσφατο σημείωμα της Citigroup Inc. αναφέρει πως η αγορά των τίτλων από την μεριά της ΕΚΤ θα είναι ένα σημαντικό βήμα ρευστότητας για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Αυτή η ρευστότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό για την οικονομία.

Αυτά τα δυνητικά οφέλη, όμως, δεν θα φανούν στην Ελλάδα αν αποφασίσει να βγει από το μνημόνιο. Και επ' αυτού ο Ντράγκι θέλησε να είναι περιεκτικός και συνετός. Θα αγοράσει τίτλους των χωρών που βρίσκονται που έχουν πιστοληπτική ικανότητα κάτω από το ΒΒΒ-, αρκεί να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα…
Keywords
Τυχαία Θέματα