Ο Καναδάς ανακαλεί τους διπλωμάτες του από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ και τον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση του Καναδά —η οποία τάχθηκε εναντίον της διαδικασίας χορήγησης καθεστώτος κράτους-μη μέλους του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη, δηλαδή της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, στη χθεσινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση— ανακοίνωσε ότι ανακαλεί προσωρινά για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των καναδικών διπλωματικών αποστολών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Ισραήλ και στις υπηρεσίες του Οργανισμού σε Νέα
Υόρκη και Γενεύη για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την «διαμαρτυρία» της για την επιτυχία της παλαιστινιακής πρωτοβουλίας...
Ο Καναδάς ήταν ένα από τα εννέα κράτη που ψήφισαν κατά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ είπε ότι πλέον «θα επανεξεταστεί ολόκληρο το φάσμα της διμερούς σχέσης» με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Μπέιρντ πρόσθεσε ότι θέλει να ενημερωθεί από τους διπλωμάτες για τις εξελίξεις ώστε «να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά (. . .) στη νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η «μονομερής ενέργεια» της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους «δεν συμβάλλει» στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Υπήρχαν φήμες πως ο Καναδάς θα ζητούσε από την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Οτάβα να αποχωρήσει, ή ότι θα διέκοπτε τη βοήθεια των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει να παράσχει στους Παλαιστίνιους την επόμενη πενταετία.

Ο Καναδός ΥΠΕΞ στην συνέντευξή του στο CBC εμφανίστηκε να διαψεύδει τις φήμες αυτές, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εκτιμά τη σχέση και το διάλογο με την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

«Μερικές φορές οφείλεις να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς», είπε ο Μπέιρντ. «Αυτή είναι η φύση της διπλωματίας, η φύση της δουλειάς μου». Τόνισε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του Καναδά με την Παλαιστινιακή Αρχή, παρότι επέκρινε την «μαχητική» ομιλία του προέδρου της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ χθες, επισημαίνοντας ότι δεν είχε «συμφιλιωτικό τόνο».
Keywords
Τυχαία Θέματα