Νομοσχέδιο για την αξιοποίηση κοινωφελών περιουσιών αξίας 10 δισ.

Η αξιοποίηση και η διάφανης λειτουργία των Εθνικών Κληροδοτημάτων, 15.000 κοινωφελών περιουσιών που η αξία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ εξετάσθηκε σήμερα σε συνάντησή του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Αβ. Γούναρη....

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε πως στις περισσότερες των περιπτώσεων η διαχείριση των Εθνικών Κληροδοτημάτων δεν είναι χρηστή και επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
Ακόμη αναγνωρίσθηκε πως με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή
η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, όταν ενδεικτικά για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000, αξίας 4 δισ. ευρώ η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια.
Στη σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.
Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη προώθηση του νομοσχεδίου το οποίο διασφαλίζει τη Διαφάνεια στα Εθνικά Κληροδοτήματα σημειώνοντας τι επιτέλους τίθεται τέρμα στο υφιστάμενο καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς τη οργάνωση και τη λειτουργία τους.
Αυτό όπως είπε μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη, των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών, των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης και των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.
Keywords
Τυχαία Θέματα