ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...

Το ορθόδοξο Πάσχα φέρει τη δική του λαμπρή διάσταση στην Αλβανία και το στίγμα αυτής ακριβώς της διάστασης μεταφέρει στο μήνυμα της Ανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.«Η Εκκλησία κατά την ευφρόσυνη...
ημέρα του Πάσχα, μας καλεί να βιώσουμε την αξιοπρέπεια ως αναστάσιμη εμπειρία, εξαγνισμένη μέσα στον πόνο του Σταυρού, γεμάτη ενέργεια και λάμψη
Αναστάσεως, μας εμπνέει να γίνουμε ζωηφόρα κύτταρα της κοινωνίας, που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας και των αδικούμενων λαών», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι το ορθόδοξο Πάσχα βιώνεται στην Αλβανία ως λαϊκή γιορτή που ξεπερνάει κατά πολύ τους ορθοδόξους πιστούς. Οφείλεται στην μακρινή και κοντινή παράδοση και στη θρησκευτική καταγωγή του αλβανικού λαού, καθώς και στα πλούσια πασχαλινά έθιμα και στις πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων πιστών και των πιστών των λοιπών θρησκευμάτων στη χώρα.

Στην παράδοση αυτή συμβάλλει και η επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα. Φέτος, όμως η κίνηση φαίνεται μειωμένη. «Είναι περισσότερο μειωμένη και από πέρυσι που θεωρούνταν η χαμηλότερη των 10 τελευταίων χρόνων» είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλοι του ελληνικού τελωνείου και η αστυνομία στο τελωνείο της Κακαβιάς. Χθες, την Μεγάλη Πέμπτη, η κίνηση θεωρούνταν σχεδόν φυσιολογική εφόσον πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα μόλις δυόμισι χιλιάδες άτομα. Την ίδια στιγμή ταξίδεψαν προς Ελλάδα δύο χιλιάδες άτομα περίπου. Η αύξηση της κίνησης σήμερα δεν αλλάζει το χθεσινό τοπίο μειωμένης κίνησης στο τελωνείο της Κακαβιάς, όπως και στις υπόλοιπες διόδους μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Οι ίδιοι οι μετανάστες αποδίδουν την μείωση της κίνησης στην κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση στην Αλβανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα