Μιχάλης Σαρρής: Αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Για καλή βραδιά για την Κύπρο και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής τονίζοντας ότι «τελείωσε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας» «Αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως πρόκειται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες....
«Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά που πρέπει
να γίνει το επόμενο διάστημα» τόνισε. Ο κ. Σαρρής είπε πως ο κυπριακός λαός θα περάσει αναμφίβολα δύσκολες στιγμές ωστόσο τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή στο μέχρι πρότινος βιοτικό επίπεδο σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη, ο κ. Σαρρής είπε πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να καταλήξουν κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα στα οριστικά ποσοστά του "κουρέματος" και υπογράμμισε ότι σίγουρα θα υπάρξουν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.
Το κλείσιμο των τραπεζών δεν είναι συχνό ούτε εύκολο αλλά επώδυνο, όμως επιβάλλεται για να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα έτσι ώστε να μπορέσουν οι Τράπεζες μας να λειτουργήσουν το συντομότερο. Το σημαντικότερο είπε, είναι ότι μεγάλος αριθμός καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ έχει διασφαλιστεί. Για τους καταθέτες με μεγάλα ποσά θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο ώστε να γίνει η μετατροπή τους σε κεφάλαιο. Θα υπάρξουν περιορισμοί στην διακίνηση χρημάτων και μέχρι να γίνει η προσαρμογή θα υπάρξουν, αναπόφευκτα, δυσκολίες. Θα χειριστούμε ελπίζω το πρόβλημα με ταχύτητα με την βοήθεια ειδικών και ασφαλώς της Τρόικας, ώστε να αποφύγουμε την εκροή συμπλήρωσε.
Αυτό που θα γίνει στην ουσία, είναι ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα μετατραπούν σε μέτοχοι και θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας εξήγησε. Η μορφή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup θα φέρει σταθερότητα και θα σώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού και έχει επώδυνες πτυχές. Οποιεσδήποτε άλλες οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν καταστροφικές, δήλωσε. Οι κίνδυνοι που βρίσκονται μπροστά μας είναι διαχειρίσιμοι και αποφύγαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα, συμπλήρωσε.
«Η Οικονομική ιστορία της Κύπρου αλλάζει. Η ενέργεια είναι το μέλλον και τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να είναι λιγότερο στατικά και να συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας. Αν διαχειριστούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνονται θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα αναπτυχθούμε γρήγορα», κατέληξε ο Μιχάλης Σαρρής.
Keywords
Τυχαία Θέματα