Μέσω Διαδικτύου η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ηλεκτρονικά, με μία αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πληροφορούνται αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου, ύψους περίπου 332 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου, που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας
τους....
Το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τους πολίτες ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια και αμέσως μετά θα λαμβάνουν έναν κωδικό αριθμό πρωτοκόλλου, που θα αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να πάρουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή δεν θα γίνει στο 100% του κίνησης αλλά στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο και όχι στα 412 ευρώ που είναι σήμερα ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.
Προκειμένου οι πολίτες να λάβουν την επιστροφή φόρου, θα πρέπει να καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και να της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Στη συνέχεια, θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και έτσι το Υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου, το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες, στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, είχε τη Δευτέρα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και επί τάπητος τέθηκαν η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καθώς και τα κριτήρια για την ενίσχυση των κατηγοριών του πληθυσμού που θα πληγούν περισσότερο από το μέτρο.

Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικά κριτήρια, που για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.
Η διαδικασία επιστροφής θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα