Με... νεκρώσιμη πομπή υποδέχονται οι Αγανακτισμένοι το νέο προϋπολογισμό λιτότητας στην Ισπανία

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα για μια άνευ προηγουμένου λιτότητα στη χώρα και την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον προϋπολογισμό αυτόν "της πείνας και της φτώχειας" θα υποδεχθεί απόψε στη Μαδρίτη μια "νεκρώσιμη πομπή" του κινήματος των Αγανακτισμένων....

Μέσα σε ένα πολύ βαρύ κοινωνικό κλίμα, με την ανεργία να ανέρχεται σε περισσότερο από 25%, την αυξανόμενη φτώχεια, τις καθημερινές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, ο
προϋπολογισμός αυτός αποσκοπεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ισπανίας, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και έχει βυθιστεί στην κρίση από το 2008, όταν... έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων.

Το 2013 διαγράφεται και αυτό δύσκολο, καθώς εξακολουθεί να μην διαφαίνεται μια έξοδος από την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η Ισπανία εδώ και περισσότερο από ένα έτος: η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2013, έπειτα από το 1,5% φέτος. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ήδη συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 1,4% το 2013.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη καθίστανται εξάλλου ακόμη πιο φρούδες, από τη στιγμή που, στον προϋπολογισμό του 2013, πολλαπλασιάζονται οι περικοπές, με στόχο την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των περικοπών προβλέπεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 6,3%, ενώ το κράτος αναμένει επίσης αύξηση των φορολογικών του εσόδων, κυρίως από την αύξηση του ΦΠΑ, κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά μέσο όρο 8,9%, με αυτόν του υπουργείου Βιομηχανίας κατά 21,3%, του Γεωργίας 25,4% και του Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλημάτων 17,2%.

Ακόμη και ο Βασιλικός Οίκος της Ισπανίας θα κληθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα, καθώς ο προϋπολογισμός του μειώνεται κατά 4%, σε ευθυγράμμιση με τις περικοπές που πλήττουν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Οι περιφέρειες καλούνται κι αυτές να συμβάλουν, με βαριές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και την παιδεία, τους οποίους διαχειρίζονται οι ίδιες, βάσει του καθεστώτος αυτονομίας που έχουν.

Όμως και οι συνταξιούχοι πλήττονται: αθετώντας μια προεκλογική της δέσμευση, η κυβέρνηση έσπασε το ταμπού και αποφάσισε ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν σε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Ο προϋπολογισμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, που έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ το 2011.

Ο στόχος για το 2012 είναι το 6,3%, ποσοστό που είναι "δύσκολο" να επιτευχθεί, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση, και στη συνέχεια το 4,5% για το 2013 και το 2,8% το 2014.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Αγανακτισμένοι κάλεσαν όλον τον κόσμο να μετάσχει σε μια "νεκρώσιμη πομπή" στη Μαδρίτη, ως τις πύλες της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου.

"Καλούμε όλους τους πολίτες, με κεριά και πένθιμη ενδυμασία, να μετάσχουν μαζικά σε αυτήν τη διαδήλωση, για να δείξουν ότι απορρίπτουν αυτόν τον προϋπολογισμό της πείνας και της φτώχειας" ανακοίνωσε το κίνημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα