Με απόφαση υπουργού και χωρίς υπογραφή δημάρχων η διαθεσιμότητα

Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναμένεται να πρωτοκολληθεί σήμερα προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ετοίμασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επιδιώκοντας την επιβολή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, παρακάμπτοντας τους αιρετούς άρχοντες των Δήμων αλλά και ξεπερνώντας... δια της τεθλασμένης τις αντιστάσεις των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση...
Βέβαια
με αυτή την ενέργεια εγείρονται ζητήματα, αφού από τη μία υποβαθμίζονται οι κοινοβουλευτικές διεργασίες ενώ από την άλλη υπονομεύεται ο χαρακτήρας του αυτοδιοίκητου.
Πλέον, λοιπόν, δεν θα χρειάζεταιι η υπογραφή των δημάρχων στις διαπιστωτικές πράξεις των δημοτικών υπαλλήλων που θα τίθενται σε διαθεσιμότητα, μα θα αρκεί η απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Επί τούτου, ο Αντώνης Μανιτάκης με την εν λόγω νομοθετική πράξη καταργεί όλες τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων «διοικητικού» που εργάζονται σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Ως εκ τούτων, θα δίδεται η δυνατότητα αποστολής των λιστών των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, και εκείνη θα περικόπτει τους μισθούς τους.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ολοκληρωθεί η κυβερνητική πρόθεση υπαγωγης 2.000 υπαλλήλων του Δημοσίου σε διαθεσιμότητα εντός του 2012, εμπρόθεσμα, αφού έως και τώρα 38 από τους 40 Δήμους δεν έχουν αποστείλει σχετικά στοιχεία. Κατόπιν της δημοσίευσης της νομοθετικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όλοι αδιάκριτα οι υπάλληλοι «διοικητικού» με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα λαμβάνουν το 75% του βασικού μισθού τους.
Οι υπάλληλοι οι οποίοι θα κληθούν οι ίδιοι να αποδείξουν ότι εξαιρούνται βάσει των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, θα λάβουν πίσω τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν. Άλλωστε, γι' αυτό θα υπάρξει άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες που εμφανίζουν κενά, ώστε οι υπάλληλοι είτε να εκδηλώσουν αυτόβουλα ενδιαφέρον είτε να απολυθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα