Μάλι: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Τραορέ…

Προσωρινός πρόεδρος του Μάλι ορκίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιονκούντα Τραορέ. Η ορκωμοσία έρχεται μετά την αποχώρηση των πραξικοπηματιών της 22ας Μαρτίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ο Τραορέ ορκίστηκε στη διάρκεια μιας τελετής στο διεθνές συνεδριακό κέντρο του Μπαμακό, στην οποία παρέστη ο αρχηγός της πρώην στρατιωτικής χούντας, ο λοχαγός Αμαντού Σανόγκο...

Η πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της μεταβατικής κυβέρνησης θα εξετάσει την κρίση στο βορρά της χώρας, που έχουν καταλάβει οι αντάρτες
τουαρέγκ και ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και του λαού του Μάλι να προασπίσω το δημοκρατικό πολίτευμα, να τηρώ το Σύνταγμα και να μεριμνώ για την τήρηση του Συντάγματος» και την «ακεραιότητα του εδάφους του Μάλι», είπε ο νέος πρόεδρος.

Ο Τραορέ αναμένεται να διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα έχει πλήρεις εξουσίες και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο τρόπος που θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας θα καθοριστεί σε συνάντηση το Σαββατοκύριακο στο Ουαγκαντούγκου ανάμεσα στον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, μεσολαβητή της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και σε πολιτικούς και πρώην πραξικοπηματίες του Μάλι.

Ο Τραορέ προειδοποίησε τους αντάρτες Τουαρέγκ και τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις για έναν «ολοκληρωτικό και αδυσώπητο πόλεμο, αν αρνηθούν να επανέλθουν στην τάξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα