ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των κρατών τα οποία συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος διεξάγει εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πως οι χώρες του...

συνασπισμού είναι ενωμένες στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά αναγνωρίζουν πως η μάχη θα είναι μακρόχρονη.

«Επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την κοινή μας αποφασιστικότητα να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αναγνωρίζουμε ότι είναι μια μακροπρόθεσμη μάχη», ανέφερε
ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι δεσμεύθηκε να συμφιλιώσει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της ιρακινής κοινωνίας.

Μιλώντας πλάι στον Φαμπιούς και τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν—ο οποίος αναπλήρωσε τον ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στις συνομιλίες—ο Αμπάντι είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε θυσίες στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας υποστηρίξει».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει ένα «καλό σχέδιο από στρατιωτική και πολιτική άποψη» για την ανακατάληψη της επαρχίας αλ Άνμπαρ. «Στο Ιράκ σήμερα έχουμε καλή στρατηγική», έκρινε ο Αμερικανός διπλωμάτης, η οποία θα είναι «νικηφόρα» εάν εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Σε μια κοινή τους διακήρυξη, οι περίπου είκοσι χώρες και οργανισμοί που συμμετείχαν στη σύνοδο του Παρισιού εξέφρασαν την «σθεναρή υποστήριξη του σχεδίου» που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση στη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της επαρχίας αλ Άνμπαρ, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσίασε ο Αμπάντι, προβλέπει ιδίως την αύξηση και την επιτάχυνση «της υποστήριξης στους μαχητές των φυλών της επαρχίας αλ Άνμπαρ ώστε να αγωνιστούν εναντίον του Ντάες (σ.σ. άλλη μια ονομασία του ΙΚ) στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων», καθώς και να διασφαλιστεί ότι «όλες οι δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν (στις επιχειρήσεις για) την απελευθέρωση της επαρχίας επιχειρούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ιρακινού και την ιρακινή διοικητική ιεραρχία».

Ο Φαμπιούς επέμεινε στην «απόλυτη αποφασιστικότητα» του συνασπισμού, μετά τις επικρίσεις που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα ο Αμπάντι για την «αποτυχία» του διεθνούς συνασπισμού.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνόδου, ο συνασπισμός σημείωσε τη «συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία», καθώς και την «ανικανότητα και την απροθυμία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ να αγωνιστεί εναντίον του Ντάες».

Ακόμη ο συνασπισμός καλεί σε μια «άμεση έναρξη μιας αληθινής συνεκτικής πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία, μέσω του σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος. Αυτή η πρόταση περιλαμβανόταν στις αποφάσεις των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης, που όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Keywords
Τυχαία Θέματα