Κυπριακό και ελληνικά θέματα στο τραπέζι διάσκεψης στην Ουάσιγκτον

Πάνω από εκατό ηγέτες της ομογένειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες πήρανε μέρος στην 28 η Ετήσια διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού, που έγινε στο ξενοδοχείο Μάντισον, εδώ στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Την διάσκεψη διοργάνωσαν από κοινού η ΠΣΕΚΑ, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, και η λεγόμενη Προσπάθεια Συντονισμού του Ελληνισμού...

Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το
Κογκρέσο και συναντήθηκαν με 33 εξέχοντα στελέχη του, περιλαμβανομένων των ηγετών της Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και των μισών περίπου μελών της αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Υποεπιτροπής της Βουλής.
Ο Τζων Σαρμπάνης (John Sarbanes), Δημοκρατικός από το Μέρυλαντ και μέλος της βουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, μας είπε: «Κάθε χρόνο ηγέτες της ομογένειας συνέρχονται εδώ για να προωθήσουν το Κυπριακό και Θέματα του Ελληνισμού. Φέτος υπενθύμισαν στους νομοθέτες πως η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται επί 38 χρόνια και τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό».
Στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνονταν ο Πρέσβης της στην Ουάσιγκτον Παύλος Αναστασιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Σε κάποιο διάλλειμα του συνεδρίου μιλήσαμε με τον κ. Στεφάνου ο οποίος παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκική πλευρά ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική, έτσι ώστε να υποχρεώσει στην ουσία τον διεθνή οργανισμό να αλλάξει τους σχεδιασμούς που έχει σε ότι αφορά το Κυπριακό και με αυτή την παρελκυστική πολιτική της επιχειρεί να εκτροχιάσει από την διαδικασία που ακολουθείται αλλά και από την βάση επίλυσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Υπό το φως λοιπόν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις ένεκα της αρνητικής στάσης της Τουρκικής πλευράς συζητήσαμε με τους απόδημους Κυπρίους και τους απόδημους Έλληνες, γιατί υπάρχει ένας στενός καθημερινός συντονισμός μεταξύ των αποδήμων Κυπρίων και Ελλήνων, για το πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση, τι χρειάζεται να λέμε στην Αμερικανική κοινή γνώμη, στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στην Αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να συνεργαστούν προς την σωστή κατεύθυνση για να πειστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση στο Κυπριακό».
Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες παίρνουν μέρος στην ομογενειακή διάσκεψη για το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού κάθε χρόνο από τότε που εκλέχτηκαν στο Κογκρέσο. Ένας από αυτούς είναι η Σέλεη Μπέρκλεη (Shelley Berkley), Δημοκρατική βουλευτής από την Νεβάδα, που ανέφερε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: «Συμμετέχω κάθε χρόνο. Μπήκα στην Βουλή πριν 14 χρόνια κι έχω πάρει μέρος σε14 τέτοια ετήσια συνέδρια. Είναι χαρά μου που συναντιέμαι με Έλληνες και Κύπριους φίλους. Θέλω να συμβάλω στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Να βοηθήσω να φύγουν οι Τούρκοι από την Κύπρο και να συμπεριφέρεται η Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα