Κρίνεται η συνταγματικότητα των απολύσεων διευθυντών χωρίς αποζημίωση


Η συνταγματικότητα του Ν. 3260/2004 (νόμος Παυλόπουλου), που προβλέπει την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα χωρίς αποζημίωση θα κριθεί στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.....

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην πλήρη από την τακτική Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου λόγω σπουδαιότητας και χωρίς να διατυπωθεί καμία κρίση για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων. Παραπομπή της ίδιας υπόθεσης (και πάλι στην Ολομέλεια) έγινε και από εργατικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις προβλέπουν τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότης - εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως».
Ο εισαγγελέας του Αρείου Ιωάννης Τέντες είχε υποστηρίξει στην Ολομέλεια ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου είναι αντισυνταγματικές. Και αυτό γιατί πρόκειται για ρυθμίσεις «με γνήσια αναδρομική δύναμη, η οποία θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας και ειδικότερα την ελευθερία των συμβάσεων, έκφανση της οποίας αποτελεί και η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν αυτοί, με δική τους πρωτοβουλία την καταρτισθείσα από αυτούς σύμβαση».
Keywords
Τυχαία Θέματα