«Κλωτσάει» η Τρόικα για μειώσεις σε ΦΠΑ εστίασης και ενιαίο φόρο κατανάλωσης



Μάχη διαπραγματεύσεων γίνεται ανάμεσα στην Τρόικα και την κυβέρνηση με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε δύο καυτά ζητήματα, την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων από τη μία, με τους δανειστές να δείχνουν αμετακίνητοι και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, αλλά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή που διεκδικεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά τους οι δανειστές δεν θεωρούν σκόπιμο να δώσουν το
πράσινο φως για τις συγκεκριμένες μειώσεις, καθώς θα έθεταν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους... Όπως αναφέρει και η Καθημερινή από τη μία η Τρόικα για να δεχθεί να αλλάξει κάποιο μέτρο δεν λέει «όχι» σε κάποια αλλαγή, αρκεί η κυβέρνηση να λάβει κάποιο άλλο μέτρο που θα εξασφαλίζει τη μείωση του ελλείμματος όπως έχει προβλεφθεί. Στην πρώτη συνάντηση κυβέρνησης - Τρόικα η συζήτηση δεν επεκτάθηκε καθώς όπως όλα δείχνουν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάποια αλλαγή, αφού και η κυβέρνση δεν είναι σε θέση να ζητήσει τη μείωση φορολογικών μέτρων, την ώρα που τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δείχνουν υστέρηση στα έσοδα.

Παραμένουν στο τραπέζι οι απολύσειςΤο θέμα των απολύσεων επισημάνθηκε από την Τρόικα ως «μνημονιακή δέσμευση» την ώρα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εμφανίζεται αρνητικός στις απολύσεις. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητικότητα 1.981 υπάλληλοι, ενώ 884 έχουν τεθεί σε αργία όντας επίορκοι ή έχοντας τελέσει σοβαρά παραπτώματα. Παράλληλα υπογράμμισε πως στα σκαριά είναι η κατάρτιση και η έγκριση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων. «Είμαστε και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και σε όλα όσα έχουμε υπογράψει». Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου απέκλειαν σε κάθε περίπτωση «τυφλές και οριζόντιες απομακρύνσεις», επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση «υποχρεωτικής εξόδου» υπαλλήλων αυτό θα γίνει «με αξιολογικούς όρους, από επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους».
Παράθυρο Ρεν για απολύσεις στο ΔημόσιοΜπορεί να μην τέθηκε θέμα απολύσεων στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, ωστόσο η αίσθηση ότι δεν ξεπεράστηκε ο σκόπελος ενισχύθηκε από τη «ξινή» απάντηση που έδωσε ο Όλι Ρεν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του EUROGROUP, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων. Επί της ουσίας ο Επίτροπος παρέπεμψε στην αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους επικεφαλής της Τρόικα, σημειώνοντας αφενός ότι οι προβλέψεις του Μνημονίου είναι συγκεκριμένες, αφετέρου ότι είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει αυτές τις προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, οι ελεγκτές της Τρόικα θα περάσουν τα επόμενα 24ωρα από «κόσκινο» το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι αν θεωρήσουν ότι υπάρχουν «σκιές», τότε θα επανέλθουν και δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμα και για απολύσεις. Ως εκ τούτου, το θέμα δεν αποκλείεται να φτάσει έως το Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι επικεφαλής της Τρόικα με τον Αντώνη Σαμαρά προς το τέλος της εβδομάδας.
iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα