Κινητοποιήσεις από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος - Ε.Ε.Τ.Ε

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, σήμερα Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος - Ε.Ε.Τ.Ε......

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΗ
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
να είμαστε όλοι εκεί

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ- ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η κρίση τις συνέπειες της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, βρίσκει τους καλλιτέχνες να εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας με βασικό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη ανεργία. Η «μαύρη» εργασία πρυτανεύει. Οι καλλιτέχνες στα θέατρα, στα κανάλια και τις μουσικές σκηνές, αναγκάζονται να εργάζονται πλέον χωρίς ασφάλιση, ενώ και όταν συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δύσκολα θεμελιώνουν πλέον συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των απολύσεων που κυριαρχούν και στον καλλιτεχνικό χώρο.
Η κατάσταση που ήταν ήδη κακή από την δεκαετία του 1990 με την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, επιδεινώθηκε πολύ από τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων που ψηφίστηκε για την κάλυψη του τομέα της υγείας, ακόμα και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι δεν μπορούν πλέον να έχουν σε ισχύ ούτε το βιβλιάριο υγείας.
΄Ηδη από τον νόμο Σιούφα έχουν ανέβει τα όρια ηλικίας σε κλάδους όπως οι χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί πνευστών οργάνων κλπ. .
Οι δημιουργοί (εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες , σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς, ποιητές κλπ) παραμένουν για το καλλιτεχνικό τους έργο ανασφάλιστοι. Η συνταξιοδότηση και ασφάλιση των δημιουργών, καλυπτόταν μερικά από την χορήγηση των «συντάξεων καλλιτεχνών λογοτεχνών» του ΥΠΠΟΤ, συντάξεων που δεν λύνουν το θέμα της ασφάλισης αφού δεν αφορούν στο σύνολο των καλλιτεχνών που εργάσθηκαν αλλά σε ένα μικρό μέρος τους,αλλά όμως είναι το μόνο που υπάρχει για αυτούς. Το 2011 δεν δόθηκαν παρά τη σχετική νομοθεσία.

Οι συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, έχουν εδώ και χρόνια καταθέσει προτάσεις για την καθολική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού. Οι κυβερνήσεις αντιπρότειναν πάντα την αυτασφάλιση. Η αγοραία αυτή λογική, της «εμπορευματοποίησης» της τέχνης (όπως και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της έρευνας κλπ) είναι λογική μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς, λογική που στρεβλώνει τον ιδεολογικό, συναισθηματικό, παιδαγωγικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της τέχνης. Οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ και των στρατηγικών επιλογών της, θέλησαν και θέλουν να «λύσουν» το πρόβλημα της ασφάλισης σ
Keywords
Τυχαία Θέματα