«Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός»…



Στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ήταν πιο αργά σε σχέση με πέρυσι, στις καλές καιρικές συνθήκες και στο γεγονός ότι ο εορτασμός του συνέπεσε με την μετατόπιση της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Τρίτη 07/05, αποδίδει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κ. Μιχάλης Σακέλης, την αύξηση... του ακτοπλοϊκού έργου κατά περίπου 20% το 2013, έναντι του 2012.

Ο κ. Σακέλης μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σχολιάζοντας τις προβλέψεις στελεχών της τουριστικής αγοράς που κάνουν
λόγο για θετική πορεία της τουριστικής κίνησης στη χώρα, είπε ότι ο κλάδος της ακτοπλοΐας δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, καθώς οι περισσότερες αφίξεις για τα μεγάλα νησιά είναι μέσω πτήσεων τσάρτερ.
Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου της ακτοπλοΐας, 90%, είναι από τους Έλληνες πολίτες που διακινούνται το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου και ότι ο κλάδος αναμένεται να ωφεληθεί εν μέρει από τον τουρισμό, από την αύξηση της επιβατικής κίνησης στους ενδιάμεσους σταθμούς, δηλαδή για παράδειγμα, αν κάποιοι τουρίστες φθάσουν στη Σαντορίνη και επιλέξουν να επισκεφθούν και κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στο επίπεδο του αντίστοιχου των ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από το λιμάνι του Πειραιά, από την Μεγάλη Τετάρτη έως την Κυριακή του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 114 δρομολόγια (αφίξεις-αναχωρήσεις) και διακινήθηκαν 82.551 επιβάτες.
Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (μέσα Απριλίου) είχαν γίνει 93 δρομολόγια και είχαν διακινηθεί 69.676 επιβάτες.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, εκτιμούν ότι φέτος, περίπου 1,5 εκατ. περισσότεροι τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του 2012.
Το 2012 το σύνολο των αφίξεων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανήλθε σε 15.517.622 από 16.427.247 που ήταν το 2011, παρουσιάζοντας μείωση κατά 909.625 ή 5,5%.
Keywords
Τυχαία Θέματα