Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Διαλύονται με διάταγμα οι αντάρτες Σελεκά

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτοντιά ανακοίνωσε την άμεση διάλυση του συνασπισμού Σελεκά, μιας ετερόκλιτης οργάνωσης στην οποία μετείχαν αντάρτες και ένοπλες ομάδες που βοήθησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ....

Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπαγκί, ο Τζοτοντιά είπε ότι "από σήμερα ο συνασπισμός των ανταρτών Σελεκά και η Πατριωτική Ένωση για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη (CPJP) δεν υφίστανται πλέον" και ότι η διάλυσή τους έχει άμεση ισχύ.
Ο
πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση μετά από μια σύσκεψη που είχε με στελέχη της κυβέρνησής του με αντικείμενο την κρίση που διέρχεται η χώρα.
"Όλοι εκείνοι που θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα θεωρούνται ληστές", πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία διευκρίνιση για το πώς ακριβώς θα οργανωθεί η διάλυσή τους και η κατάθεση των όπλων εκ μέρους των ανταρτών. Μία πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα κείμενα που θα διευκρινίζουν ακριβώς τη διαδικασία.
Υπολογίζεται ότι ο συνασπισμός Σελεκά, ο οποίος στήριξε τον Τζοτοντιά και τον βοήθησε να αναδειχθεί στην προεδρία, έχει περίπου 25.000 μαχητές. Από αυτούς οι 20.000 εντάχθηκαν στις γραμμές τους "την τελευταία στιγμή", λίγο πριν από την κατάληψη του Μπαγκί, στις 24 Μαρτίου. Πολλοί από αυτούς υπακούουν μόνο στους άμεσους διοικητές τους ενώ άλλοι, οι αποκαλούμενοι "ανεξέλεγκτοι" από τις αρχές, κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, όπως εκβιασμούς και λεηλασίες σε βάρος των απλών κατοίκων της χώρας.
Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην περιοχή Μποσανγκόα, 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπαγκί, όπου την Κυριακή και την Δευτέρα σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του νέου καθεστώτος και υποστηρικτών του Μποζιζέ, ο Τζοτοντιά είπε ότι "δεν έγινε καμία μάχη". Πρόσθεσε ότι "οι επιτιθέμενοι ήρθαν με ένα συγκεκριμένο στόχο: να πιάσουν μια ομάδα κατοίκων και να τους κάνουν ανθρώπινες ασπίδες στην περίπτωση που αντιδράσουν οι δυνάμεις ασφαλείας".
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχε καταγγείλει την Τετάρτη ότι διαπράχθηκαν "ωμότητες" και από τις δύο πλευρές ενώ σύμφωνα με την προεδρία, οι υποστηρικτές του Μποζιζέ επιτέθηκαν σε μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής. Ο Τζοτοντιά είναι ο πρώτος μουσουλμάνος πρόεδρος μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί.
"Οικογένειες μουσουλμάνων σφαγιάστηκαν, σπίτια και σιταποθήκες πυρπολήθηκαν και οι κάτοικοι έφυγαν για να κρυφτούν στη ζούγκλα. Σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι σε αντίποινα", είχε δηλώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Νικολά Τιανγκαγιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Keywords
Τυχαία Θέματα