Κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ Τρικάλων-Καρδίτσας

Λύση μακράς προοπτικής σ' ένα από τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Θεσσαλίας, την διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα των στερεών αποβλήτων, δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίζοντας ποσό 9,1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων....

Όπως αναφέρει το thessalianews, με τη νέα κυψέλη, που εντάσσεται
στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, διασφαλίζεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας για τα επόμενα 17 χρόνια και κατ' αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικότερα, το έργο αφορά σε κατασκευή νέας κυψέλης υποδοχής απορριμμάτων έκτασης 76 περίπου στρεμμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές, καθώς και την προσθήκη εγκαταστάσεων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Η διαχείριση των στραγγισμάτων επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης και ταυτόχρονα εγκαθίσταται δεύτερος πυρσός καύσης για την αποτελεσματική διαχείριση του βιοαερίου. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται επιπλέον διάρκεια ζωής στο ΧΥΤΑ για δεκαεπτά τουλάχιστον έτη και συμπληρώνεται μία ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ. Συνοπτικά οι ομάδες εργασιών περιγράφονται ως ακολούθως:
1) Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του πυθμένα και των πρανών της Κυψέλης.
2) Έργα στεγανοποίησης Κυψέλης, εκτάσεως περίπου 76 στρεμμάτων.
3) Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, που περιλαμβάνουν την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας με αντίστροφη όσμωση, επέκταση δεξαμενών και κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στραγγισμάτων της συγκεκριμένης κυψέλης στη μονάδα επεξεργασίας.
4) Έργα διαχείρισης βιοαερίου (προμήθεια και εγκατάσταση πυρσού καύσης, δίκτυα συλλογής και άντλησης από την Κυψέλη, κατασκευή φρεατίων ελέγχου).
5) Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Κυψέλης.
6) Έργα εσωτερικής οδοποιίας (προσβασιμότητα της Κυψέλης) και σήμανσης.
7) Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροδότησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα