Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων



Στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στην αντικατάστασή του με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη... Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες ενέργειες στις οποίες έπρεπε να είχε προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει όμως η κατάργηση του ΚΒΣ και ποιες είναι οι σημαντικότερες
αλλαγές που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών;
Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί-λογιστές, ουσιαστικά μιλάμε για απλοποίηση του ΚΒΣ και όχι για πλήρη κατάργησή του, αφού οι βασικές αρχές που διέπουν τον καταργημένο από 1.1.2013 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ή απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων. Στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εντάσσονται οι ημεδαπές και αλλοδαπές ανώνυμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες, καθώς και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείεςΣε απλογραφικά βιβλία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών:

Ο πράκτορας εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ο πρατηριούχος χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Ο εκμεταλλευτής πλοίου δεύτερης κατηγορίας του άρθρου 3 του Ν. 27/1975.
Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και ο πωλητής πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) θέρμανσης.
Ο νέος υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών κατά την έναρξη εργασιών του.

Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εκδίδει απόδειξη λιανικής, τουλάχιστον διπλότυπη, για κάθε πώληση αγαθού, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου, ή παροχή υπηρεσίας προς φυσικό πρόσωπο, για την ικανοποίηση ατομικών ή οικογενειακών αναγκών ή προς τα μέλη προμηθευτικού συνεταιρισμού με βάση διατακτικές του ή αλλαγή λιανικώς πωληθέντος αγαθού.Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων από την αρμόδια ΔΟΥ εντύπων, επί χειρόγραφης έκδοσής τους, ή με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του νόμου 1809/1988 (Α' 222), επί μηχανογραφικής έκδοσης αυτών, και των στοιχείων αξίας λιανικών συναλλαγών για παροχή υπηρεσίας με θεώρηση από την αρμόδια ΔΟΥ.Κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και ως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία τηρούνται, τα δε στοιχεία, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφών, φυλάσσονται στην επαγγελματική εγκατάσταση που αφορούν και επιδεικνύονται άμεσα στον φορολογικό έλεγχο.Με γνωστοποίηση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της έδρας του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών μπορεί τα βιβλία να τηρούνται, τα δε στοιχεία, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφών, να φυλάσσονται σε άλλον τόπο, υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύονται στην προθεσμία που ορίζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή.Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία, τα στοιχεία, τα λοιπά δικαιολογητικά τ
Keywords
Τυχαία Θέματα