Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την «απάνθρωπη μεταχείριση» μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Λίγες ώρες από την προβολή του βίντεο που αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας της Λαμπεντούζα και μετά την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που καταγγέλλει το περιστατικό, αντέδρασε έντονα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή....

Σύμφωνα με ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο Τwitter, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, κατήγγειλε την «απάνθρωπη μεταχείριση» των μεταναστών στο ιταλικό νησί.
«Διενεργούμε
έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση σε πολλά κέντρα κράτησης, μεταξύ των οποίων σε εκείνο της Λαμπεντούζα και δε θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασία σε περίπτωση παραβάσεων», έγραψε στο μήνυμά της.

Στη θέα, μάλιστα, της εικόνας όπου άνδρες και γυναίκες εμφανίζονται χωρίς ρούχα σε ανοιχτό χώρο, ενώ επικρατεί εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, να «απολυμαίνονται» για ψώρα με μάνικες, τόνισε: «Είναι φρικιαστικές και απαράδεκτες οι εικόνες που είδαμε από το κέντρο της Λαμπεντούζα. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για να ζητήσουμε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει».
Συμπλήρωσε, δε, πως η παροχή βοήθειας και στήριξης των ιταλικών αρχών θα συνεχίσει εφόσον τηρούνται οι όροι για αξιοπρεπή μεταχείριση στους μετανάστες και σε όσους αιτούνται ασύλου.

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής πρόκειται να συζητηθεί το μεταναστευτικό και αναμένεται να εξεταστούν δυνατότητες δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την αποτροπή νέων ναυαγίων.

Όλα αυτά, δύο μήνες μετά το τραγικό ναυτικό δυστύχημα με τους εκατοντάδες νεκρούς στις ιταλικές ακτές, περιστατικό που συγκλόνισε την Ιταλία και ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Ενρίκο Λέτα, να συνομιλήσει με τον ομόλογό του της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ώστε να βρεθούν λύσεις για το θέμα της μετανάστευσης.

Δείτε το βίντεο
Keywords
Τυχαία Θέματα