«Κανένας Εβραίος δεν βασανίστηκε στη Ρουμανία στον 2ο Παγκόσμιο»

Πυρά εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ρουμανίας έχουν εξαπολύσει υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εβραϊκή κοινότητα της χώρας για την επιλογή της να υπουργοποιήσει τον 19χρονο πολιτικό Νταν Σόβα, ο οποίος δεν παραδέχεται το Ολοκαύτωμα....

Η υπουργοποίησή του έγινε στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ο Σόβα αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού, ο οποίος θα χρεώνεται τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Σόβα είχε πει τα
εξής: Κανένας Εβραίος δεν υπέφερε επί ρουμανικού εδάφους κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο… Συνολικά, μόνον 24 Εβραίοι δολοφονήθηκαν από Γερμανούς, στη Ρουμανία».

Βάσει ιστορικών στοιχείων, το 1941 στην πόλη του Ιασίου, σε ένα από τα χειρότερα πογκρόμ που έχουν καταγραφεί, με τη βοήθεια της τότε ρουμανικής ηγεσίας, η οποία είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις των Ναζί, δολοφονήθηκαν 13.200 Εβραίοι.
Μετά τα σχόλιά του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) τον απέπεμψε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου και τον έστειλε ταξίδι στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον.
Όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, δήλωσε ότι λυπάται για τις «ανακριβείς δηλώσεις του», αλλά ποτέ δεν ζήτησε «συγγνώμη».

Οι νεκροί Εβραίοι στη χιτλερική Ρουμανία έφτασαν τις 380.000 και οι δολοφονημένοι Ρομά τις 11.000.
Η Ρουμανία στήριξε επισήμως τη ναζιστική Γερμανία μεταξύ των ετών 1939-1944 και ήταν υπέρ της πολιτικής «εκκαθάρισης» του Χίτλερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα