Καφκικού τύπου δίκη καταγγέλλει η υπεράσπιση του Σάιφ αλ Ισλάμ

Οι συνήγοροι που έχει διορίσει το ΔΠΔ για την υπεράσπιση του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του δολοφονημένου πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, κατηγόρησαν σήμερα τις αρχές της Τρίπολης ότι απεργάζονται μία «καφκική» δίκη εναντίον του πελάτη τους, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε παρουσιασθεί ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου
του Ζέντεν, στα νότια της χώρας....

Η δίκη για «προσβολή της εθνικής ασφάλειας» αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ανάμεσα στη Λιβύη και το ΔΠΔ, που ανταγωνίζονται για το ποιος έχει το δικαίωμα να δικάσει τον 40χρονο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κρατείται από ένα απόσπασμα εξεγερμένων στο Ζέντεν μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2011.
Σήμερα, η υπεράσπιση του γιου του Καντάφι αξίωσαν από το διεθνές δικαστικό σώμα «να διατάξει τις λιβυκές αρχές να παραδώσουν τάχιστα τον Σάιφ αλ Ισλάμ στο ΔΠΔ».
Κατά τους συνηγόρους του, ο πελάτης τους «δικάζεται κατά βάση διότι επιχείρησε μέσω του δικηγόρου του να έλθει σε επαφή με το ΔΠΔ για το γεγονός ότι τα δικαιώματά του είχαν παραβιασθεί».
«Το να δικάζεις έναν κατηγορούμενο διότι επιχείρησε να υπερασπισθεί τον εαυτό του ενσαρκώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό της καφκικής δίκης», υποστήριξαν οι συνήγοροι του Καντάφι.
«Αυτού του είδους ο ανταγωνισμός δεν έχει την παραμικρή θέση εντός του δικαστηρίου, ή σε οποιαδήποτε χώρα που υποστηρίζει ότι σέβεται» το κράτος δικαίου, προσθέτουν.
Η υπεράσπιση του Σάιφ αλ Ισλάμ διατείνεται πως αυτός δεν υπάρχει περίπτωση να τύχει δίκαιης δίκης στη Λιβύη. Οι κατηγορίες για προσπάθεια προσβολής της εθνικής ασφάλειας αποδόθηκαν στον Καντάφι μετά την συνάντησή του με τετραμελή αποστολή υπαλλήλων του ΔΠΔ στο Ζέντεν, προκειμένου να προετοιμασθεί η υπερασπιστική του γραμμή. Τα μέλη της αποστολής του ΔΠΔ είχαν συλληφθεί και φυλακισθεί στις 7 Ιουνίου 2012 και για περίπου έναν μήνα, στην Τρίπολη.
Keywords
Τυχαία Θέματα