ΙΣΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ...

Νικητής του τελευταίου προεκλογικού τηλεοπτικού ντιμπέιτ το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη, αναδείχτηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενο εφόσον ο...
πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέφυγε να πάρει μέρος ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.

Την ίδια στιγμή οι πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν πως οι Συντηρητικοί του Κάμερον συγκεντρώνουν σχεδόν
ίσο ποσοστό με τους Εργατικούς ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου - οι οποίες αναμένεται να είναι οι πλέον αμφίρροπες στη Βρετανία μετά τη δεκαετία του 1970 - τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν «κάτι» που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Αναλυτικότερα σε χθεσινή στιγμιαία δημοσκόπηση της εταιρείας Survation και της εφημερίδας Daily Mirror, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.013 πολιτών οι οποίοι παρακολούθησαν την τηλεμαχία αμέσως μόλις τελείωσε, το 35% εξ όσων ερωτήθηκαν υπέδειξε ως νικητή τον Μίλιμπαντ σε αντίθεση με το 31% το οποίο θεώρησε πως θριάμβευσε ο Σκοτσέζος εθνικιστής ηγέτης Νίκολα Στέρτζον. Βέβαια στην τηλεοπτική συζήτηση στο BBC συμμετείχαν μόνο οι ηγέτες Σκοτσέζικων και Ουαλικών εθνικιστικών κομμάτων, των Πράσινων και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), γεγονός το οποίο την άφησε ημιτελή.

Αν και ο Κάμερον δεν ήταν παρών, η ίδια έρευνα κατέληξε στο εύρημα πως το 45% εξ όσων ερωτήθηκαν θα προτιμούσε ο Μίλιμπαντ να γίνει πρωθυπουργός, ενώ ένα 40% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, κατέδειξε ότι οι Εργατικοί και οι Τόρις συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό των προθέσεων ψήφου, δηλαδή το 34%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, οι Εργατικοί υπέστησαν πτώση μιας εκατοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με μία ημέρα πριν, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον παρέμεινε στο 34%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η δημοσκόπηση, η οποία διεξάγεται καθημερινά, έδειξε ότι το UKIP συγκεντρώνει 14%, +1% σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 7%, -1% σε σχέση με την προηγούμενη κι οι Πράσινοι 5% ποσοστό αμετάβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει, πόσο μάλλον να συντηρήσει, προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από την αρχή της χρονιάς που να ξεπερνά το συνηθισμένο όριο του στατιστικού σφάλματος ±3%. Σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ούτε οι Τόρις, ούτε οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 650 εδρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα