Ισλαμιστές κατέστρεψαν μαυσωλεία στο Τιμπουκτού

Δυο μαυσωλεία στο περίφημο τέμενος του 14ου αιώνα Τζινγκαρεϊμπέρ στο Τιμπουκτού, καταστράφηκαν από ισλαμιστές αντάρτες σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Το μνημείο που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO βεβηλώθηκε όταν περίπου δέκα αντάρτες έφτασαν με θωρακισμένο φορτηγό, οπλισμένοι με τσάπες και αξίνες.... Πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους κατοίκους και άρχισαν να καταστρέφουν τα μαυσωλεία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Στις 1 και 2 Ιουλίου, οι ισλαμιστές
της ένοπλης οργάνωσης Ανσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ), που ελέγχει την πόλη εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, είχαν ήδη καταστρέψει οκτώ από τα 16 μαυσωλεία μουσουλμάνων αγίων του Τιμπουκτού και έσπασαν την ιερή πύλη ενός άλλου τεμένους.
Οι ισλαμιστές της Ανσαρ Ντιν υποστηρίζουν ότι τα μαυσωλεία, που αποτελούν μνημεία του σουφισμού, είναι ειδωλολατρικά και αντίθετα στο Ισλάμ.

Η Ανσαρ Ντιν και οι σύμμαχοί της, μεταξύ των οποίων και η τοπική οργάνωση της Αλ Κάιντα έχουν οικειοποιηθεί αποσχιστική εξέγερση ανταρτών Τουαρέγκ και ελέγχουν τα δύο τρίτα του βόρειου Μάλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα