ΗΠΑ: Στο «φως» σκάνδαλα παιδεραστίας στην εκκλησία

Ο αρχιεπίσκοπος του Λος Αντζελες δημοσιοποίησε τους φακέλους περιπτώσεων παιδεραστίας στις οποίες εμπλέκονται σχεδόν εκατό ιερωμένοι και ανακοίνωσε ότι ο προκάτοχός του, ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, απαλλάχθηκε των διοικητικών και δημοσίων καθηκόντων του στην ιεραρχία της εκκλησίας...

Οι φάκελοι δημοσιοποιούνται σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 2007. Στους 124 φακέλους που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής, 82 περιέχουν πληροφορίες για υποθέσεις παιδεραστίας.
Ο αρχιεπίσκοπος Ζοσέ Γκόμεζ δήλωσε ότι ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι που ήταν αρχιεπίσκοπος του Λος Αντζελες
μέχρι το 2011, "δεν θα έχει πλέον διοικητικές ή δημόσιες ευθύνες", ενώ ο πρώην βασικός σύμβουλός του για θέματα που έχουν σχέση με σεξουαλική παρενόχληση Τόμας Κέρι είχε παραιτηθεί, ενώ ήταν περιφερειακός επίσκοπος.
"Οι κακοποιήσεις αυτές χρονολογούνται δεκάδες χρόνια πριν. Ωστόσο αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σοβαρές", γράφει ο αρχιεπίσκοπος Γκόμεζ στην ιστοσελίδα.
"Η ανάγνωση των εγγράφων αυτών προκαλεί πόνο και αποτροπιασμό. Η συμπεριφορά που περιγράφεται στους φακέλους αυτούς είναι αποκρουστική, σατανική. Δεν υπάρχει συγχώρεση, δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτό που συνέβη στα παιδιά αυτά".
"Οι εμπλεκόμενοι ιερείς είχαν καθήκον να είναι οι πνευματικοί πατέρες των παιδιών αυτών και αμάρτησαν", προσθέτει ο Γκόμεζ επισημαίνοντας ότι "οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σήμερα αυτές τις φοβερές αδυναμίες".
Ωστόσο για το δίκτυο των επιζήσαντων κακοποιημένων από τους ιερείς ατόμων (Snap), η απαλλαγή του Ρότζερ Μαχόνι από τα καθήκοντά του είναι "μόλις ένα μικρό καθυστερημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
"Το μάθημα για τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας είναι εδώ σαφές: αν πετυχαίνετε να συγκαλύπτετε τα κακουργήματά σας, μπορείτε να διατηρείτε τη θέση σας. Αν, ωστόσο, δεν το πετύχετε, υπάρχει ένας εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να κληθείτε να πληρώσετε κάποιες ελαφρές συνέπειες", γράφει ο Ντέιβιντ Κλόχεσι, ο διευθυντής της Snap, σε ανακοίνωσή του.
Η εκκλησία επί τρία χρόνια προσπαθούσε να αποσιωπήσει έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι επιχείρησε να εμποδίσει τις έρευνες της αστυνομίας οι οποίες διενεργούνται μετά τις κατηγορίες για κακοποιήσεις, γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times.
Σε ένα από τα έγγραφα περιλαμβάνεται επιστολή του 1980, του ιερέα Τόμας Κέρι, που διετέλεσε σύμβουλος του Μαχόνι και επρόκειτο να γίνει επίσκοπος στη Σάντα Μπάρμπαρα, αλλά τώρα έχει παραιτηθεί από τη θέση αυτή.
Στις αρχές του Ιανουαρίου η δικαιοσύνη είχε δώσει εντολή στην Καθολική Εκκλησία του Λος Αντζελες να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της εκκλησίας που κατηγορούνται για παιδεραστία, μια απόφαση για την οποία εξέφρασαν ικανοποίηση οι συνήγοροι των θυμάτων.
Η αρχιεπισκοπή του Λος Αντζελες είχε δεσμευτεί να υπακούσει στην εντολή της δικαστή Εμιλι Ελίας, που είχε ακυρώσει προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Το 2011, ο δικαστής Ντικράν Τεβριζιάν διαφώνησε με τη δημοσιοποίηση ονομάτων υψηλόβαθμων καθολικών ιερωμένων, φοβούμενος ότι οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν κατά της εκκλησίας.
Η αρχιεπισκοπή του Λος Αντζελες, η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι "οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί" σε μια έκθεση που τιτλοφορείται "Αναφορά στο λαό του Θεού".
Τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία σε πολλές χώρες είναι αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των παιδεραστών ιερωμένων, κυρίως στις ΗΠΑ όπου ένας Αμερικανός στους τέσσερις δηλώνει καθολικός.
Keywords
Τυχαία Θέματα