Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ…

Η Ρουμανία θα διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση ενέκρινε τη συμμετοχή Ρουμάνων εμπειρογνωμόνων στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην περιοχή της έντασης...

Ο κ. Μπασέσκου, ο οποίος έλαβε χθες μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση
στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρουμανία με προσωπικό θα συμμετάσχει στην αποστολή του ΟΑΣΕ.
Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ρουμανία θα λάβει μέρος στην Ομάδα Επαφής, τη συγκρότηση της οποίας προωθεί η Γερμανία, ο Ρουμάνος πρόεδρος απάντησε ότι «προς το παρόν, αυτό που είναι εφικτό είναι ο ΟΑΣΕ».
«Έχω ήδη εγκρίνει την αποστολή εμπειρογνωμόνων και θα δούμε στη συνέχεια πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε, αλλά σίγουρα θα έχουμε ένα ρόλο, επειδή αποδείχθηκε ότι γνωρίζουμε καλά την κατάσταση στην Ουκρανία» σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.
«Έχουμε επίσης 400.000 Ρουμανόφωνους στη Ουκρανία, έχουμε σύνορα μήκους 650 χλμ, έχουμε μία παγωμένη σύγκρουση σε απόσταση 100 χλμ από τα ανατολικά σύνορά μας, την Υπερδνειστερία και μία άλλη σύγκρουση, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί στο τέλος, στην Κριμαία, 140 ναυτικά μίλια από τις ρουμανικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απόσταση που καλύπτεται σε λιγότερο από δέκα ώρες με μία φρεγάτα» υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.
Ο κ. Μπασέσκου είπε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών τόνισε ότι η Ρουμανία δεν έχει συμβάσεις όπλων, δεν έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συνεπώς είναι μία χώρα που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τηρήσει ισορροπημένη θέση.
Η Ρουμανία έχει όλα τα ατού για να θεωρείται ισορροπημένος εταίρος στις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα