Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΕΣ...

Η πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σήμερα αποδόθηκε από αναλυτές εν μέρει στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποπειράθηκαν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις περί κινδύνου η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική...
ένωση σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε μια ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας
Μαρκ Ρούτε έκρινε πως θα ήταν αλλόκοτο η Ελλάδα να διακόψει όλες τις μεταρρυθμίσεις τώρα, έπειτα από τέσσερα, σχεδόν πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας, και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω στη σεναριολογία σχετικά με τη Grexit, την έξοδο της Ελλάδας, από την Ευρώπη, ή από την ευρωζώνη, ή το εάν θα προκαλέσει ζημία, διότι θεωρώ ότι δεν θα συμβεί» τόνισε ο Μ. Ρούτε.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή η αναδιάρθρωση του χρέους της δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

«Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι ακριβές. Η Ελλάδα έχει περάσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και έχει πλέον σταθεροποιηθεί περισσότερο, επομένως δεν έχει πολύ νόημα να σταματήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψει το ευρώ» σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας Société Générale, Κίραν Ο' Χέιγκαν. «Για την άκρα αριστερά, δεν είναι προς το συμφέρον της», αντιθέτως «θα ήταν αυτοκτονικό», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

Εξάλλου και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας υποχώρησαν 5 μονάδες βάσης, στο 1,69% και στο 1,86% αντιστοίχως, αφού ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υποτιμηθεί και κάλεσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

Ο Ινιάτσο Βίσκο, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έκανε τα σχόλια αυτά σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag και δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό της φύλλο, ενώ οι διαμορφωτές πολιτικής του θεσμού που εδρεύει στη Φραγκφούρτη εξετάζουν διάφορες επιλογές, περιλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, ενδέχεται να ανακοινωθεί ήδη στην προσεχή συνάντησή της, την 22η Ιανουαρίου.

Πολλοί οικονομολόγοι πάντως λένε ότι αν δεν υπάρξει τύπωμα χρήματος χωρίς περιορισμούς, δεν θα αναζωογονηθεί η οικονομία της ευρωζώνης, που βρίσκεται σε τέλμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα