Η «επιστροφή» Σημίτη στο πολιτικό προσκήνιο

Ο Κώστας Σημίτης δεν συνηθίζει τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά όταν «σπάει» τον κανόνα που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, έχει πάντα συγκεκριμένες προτάσεις για τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις....

Ήταν ο πρώτος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση του ΔΝΤ εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα, προκαλώντας τότε την μήνιν της κυβέρνησης Καραμανλή - και όχι μόνο. Ηταν επίσης από τους πρώτους που
μίλησε για την αναδιάρθρωση -το «κούρεμα»- του δημόσιου χρέους, για να εισπράξει την αντίδραση και την... πανηγυρική διάψευση από την κυβέρνηση Παπανδρέου την άνοιξη του 2010.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης ταξιδεύοντας τακτικά για διαλέξεις στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αποφεύγοντας τη δημοσιοποίηση των απόψεών του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ετσι, η είδηση ότι θα προσέλθει και θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ (κάτι που είχε να συμβεί από την οιονεί διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα με απόφαση του Γ. Παπανδρέου) προκάλεσε πριν ακόμη ανέβει στο «βήμα» του Συμποσίου συζητήσεις, σχόλια και προβλέψεις.

Ο ίδιος είχε αποφασίσει με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί με «καθαρές κουβέντες» ιδίως στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσω της ανασυγκρότησης και της ενδυνάμωσης της παράταξης. Με ευθύβολο λόγο, χωρίς υπεκφυγές και φιοριτούρες, προέβλεψε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία της πτώσης του, αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής», αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι σε συνεργασία με πολλούς άλλους μπορεί να γίνει ο μοχλός της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας και πάλι ενός μεγάλου Κινήματος.
Η ‘επιστροφή’ Σημίτη στο πολιτικό προσκήνιο

«Θα επανέλθει»
Οι γνωρίζοντες λένε ότι εάν χρειαστεί θα επανέλθει για να υπενθυμίσει την ανάγκη για μια νέα αρχή της προοδευτικής παράταξης, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Ωστόσο δεν θέλει να ταράξει (με τυχόν παρεξηγήσεις...) τις υπό διαμόρφωση ισορροπίες που απαιτεί ο διάλογος εντός της Κεντροαριστεράς. Δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φ. Κουβέλη. «Την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της», τόνισε στην ομιλία του αποκλείοντας έτσι κάθε περιθώριο να ηγηθεί η ΔΗΜΑΡ πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση του χώρου και στρέφοντας τις προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες δυνάμεις του χώρου.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, βασικό εμπόδιο για την ενοποίηση του χώρου και την ανάδειξη νέων προσώπων είναι η άρνηση, οι αγκυλώσεις και η αποστασιοποίηση στελεχών σε αυτήν τη συγκυρία - ενδεικτική είναι η σκληρή φράση που χρησιμοποίησε και λέγεται ότι αφορούσε στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης (και οι δύο πρώην υπουργοί στην κυβέρνησή του και υπέρμαχοι του μεταρρυθμιστικού σχεδίου): «Δεν με απασχολεί να τακτοποιήσω τους υπερεκχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών, ούτε κάποιους μόνιμα διαφοροποιημένους έως ότου εξασφαλίσουν αυτό που θέλουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης, που θεωρεί αναγκαία την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, προσβλέπει στις συντονισμένες και καλά προετοιμασμένες δράσεις στην Κεντροαριστερά, ώστε να αξιοποιηθεί το διάστημα (ει δυνατόν) μέχρι τις ευρωεκλογές για τη διεύρυνση της δυναμικής της.

Οπως πάντα και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις συναντήσεις και την ανταλλαγή απόψεων με στελέχη και προσωπικότητες του χώρου, προτρέποντας κάθε φορά σε αντιπαράθεση με«τον στείρο δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η πορεία από το 2011 στον Σεπτέμβρη του 2013

Μπορεί η σφοδρή επίθεση του Κ. Σημίτη στην κυβέρνηση Καραμανλή να ήταν αναμενόμενη για όσους στο Συμπόσιο είχαν διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», ωστόσο αρκετοί εξεπλάγησαν με το αυστηρό ύφος και τον δηκτικό τρόπο που αντιμετώπισε τη ΔΗΜΑΡ.

Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα κάποιες πληροφορίες προεξοφλούσαν την πιο σταθερή συνεργασία στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (και κοντά στις απόψεις του Κ. Σημίτη) με τη ΔΗΜΑΡ. Το γεγονός όμως ότι στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν να κάνουν εισηγήσεις οι κ. Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης κ.ά. άρχισε να μετριάζει τις εντυπώσεις και να προαναγγέλλει διαφορετικό κλίμα.

Οι... απουσίες
Δύο χρόνια πριν πάντως, στις 29 Νοεμβρίου του 2011, εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» του Γ. Μεϊμάρογλου (που παρακολούθησε την ομιλία του Κ. Σημίτη προχθές στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ) εξελίχθηκε εν πολλοίς σε συνάντηση στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, εν τη... απουσία του κεντρικού ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση η παρουσία του Κ. Σημίτη, ο οποίος παρακολούθησε τις ομιλίες του Φ. Κουβέλη και των Ν. Μπίστη και Ν. Χριστοδουλάκη (που είχε τότε αναπτύξει επαφές με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ και ακουγόταν πιθανή εκλογική συνεργασία του με την Αγ. Κωνσταντίνου). Στην ίδια εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Παρ. Αυγερινός, ενώ ήταν παρόντες μεταξύ άλλων οι κ. Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Θ. Μαργαρίτης, Οδ. Βουδούρης, πανεπιστημιακοί του χώρου κ.ά. Τότε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι αυτή η κίνηση (του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών να παραστούν στην εν λόγω εκδήλωση) έδινε πόντους και ενδεχόμενες ψήφους από το μπλοκ των εκσυγχρονιστών στη ΔΗΜΑΡ (οι εκλογές έγιναν λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2012).newsbeast
Keywords
Τυχαία Θέματα