Η εφεδρεία απέτυχε και προχωρούν σε αξιολογήσεις για τις απολύσεις…

Απολύσεις αφού γίνουν αξιολογήσεις πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας ζήτησαν να εξαιερεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους και ο Δημήτρης Ρέππας τούς απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουν οριζόντιες αξιολογήσεις. Το
θέμα της εφεδρείας μονοπώλησε το υπουργικό συμβούλιο μαζί με το πρόβλημα του ελλείμματος καθώς η πορεία των εσόδων εξακολουθεί να είναι... απογοητευτική και η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση Παπαδήμου προτάσεις για νέα μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από την αύξηση του ελλείμματος κατά 1% στο 10% του ΑΕΠ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Όμως το καυτό θέμα που συζητήθηκε, επίσης, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν η εφεδρεία, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα αυτό ενδέχεται να ζητηθούν προτάσεις από την ευρωπαϊκή task force.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ρόβλιας, με τις αποχωρήσεις και την ρύθμιση 1 προς 5, λόγω συνταξιοδότησης, στα τέλη του 2015 «θα είμαστε 150.000 λιγότεροι στον δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί».

Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.

Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν
Keywords
Τυχαία Θέματα