Η Αγγλία θα καταβάλει 1.4 εκατ στερλίνες για τη χρηματοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου της Πνομ Πενχ



Το Λονδίνο δεσμεύτηκε σήμερα να καταβάλει 1,4 εκατομμύριο στερλίνες για τη χρηματοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου της Πνομ Πενχ για τους Ερυθρούς Χμερ, το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι διατρέχει κίνδυνο να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού του, χωρίς την χορήγηση νέων κεφαλαίων....

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι το δικαστήριο αυτό που δικάζει τους
ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος του Πολ Ποτ (δύο εκατομμύρια νεκροί μεταξύ του 1975 και του 1979) είναι ένα από τα πιο σημαντικά, μετά το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, που δίκασε τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
"Θα συνεχίσουμε να καλούμε τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της περιοχής, να χρηματοδοτήσουν το δικαστήριο", πρόσθεσε.
Το δικαστήριο, του οποίου οι κύριοι χρηματοδότες είναι η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να βρει γρήγορα περίπου 9,5 εκατομμύρια δολάρια (7.23 εκατ. ευρώ).
Περίπου 270 Καμποτζιανοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων οδηγών, δικαστών και εισαγγελέων εργάζονται χωρίς σύμβαση από την 1η Ιανουαρίου και δεν έχουν πληρωθεί από το Νοέμβριο.
Το δικαστήριο που άρχισε να λειτουργεί το 2006, δέχτηκε σοβαρότατες επικρίσεις κατηγορούμενο για διαφθορά, πολιτική πίεση για τις υποθέσεις ή χρονοβόρες διαδικασίες με τον κίνδυνο να πεθάνουν οι τελευταίοι τρεις κατηγορούμενοι, όλοι ογδοντάρηδες, πριν αποδοθεί δικαιοσύνη...
Το δικαστήριο έχει ήδη δαπανήσει 179 εκατομμύρια δολάρια και εξέδωσε μια μόνο ετυμηγορία, ισόβια κάθειρξη για τον Ντους τον διευθυντή της φυλακής της Πνομ Πενχ την εποχή των Ερυθρών Χμερ, για την ευθύνη του για το θάνατο 15.000 ανθρώπων.
Μόνο τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Πολ Ποτ, που πέθανε το 1998, ο ιδεολόγος Νουόν Χεα, ο αρχηγός του κράτους Χιε Σαμπάν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γενγκ Σάρι δικάζονται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην υπουργός κοινωνικών υποθέσεων Γενγκ Θιρίθ έχασε στο μεταξύ τα λογικά του.
Ο Χέιγκ υποσχέθηκε επίσης 1 εκατομμύριο στερλίνες για το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, το οποίο θα δικάσει τους υπευθύνους για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.
Keywords
Τυχαία Θέματα