ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ...

Κριτική προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν δέχονται μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν με σκάφη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στις πατρίδες τους ασκεί ο...

πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Le Figaro και Die Welt, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση
Μέρκελ- Ολάντ για τη μεταναστευτική κρίση.

«Η Ευρώπη για μένα ήταν πάντα μια κοινότητα αξιών για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι. Τα πρότυπά μας για την παροχή ασύλου είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Ποτέ δεν θα διώχναμε εκείνους που χρειάζονται προστασία. Αυτές οι Αρχές είναι γραμμένες στους νόμους και τις συνθήκες μας αλλά φοβάμαι πως δεν υπάρχουν πια στις καρδιές μας», γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και συνεχίζει: «Όταν μιλάμε για μετανάστευση, μιλάμε για ανθρώπους. Μιλάμε για ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη ή τη δικτατορία στην Ερυθραία».

«Αυτό που με φοβίζει είναι η δυσαρέσκεια, η απόρριψη, ο φόβος με τα οποία αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους. Το να καίγονται προσφυγικοί καταυλισμοί, η απώθηση των σκαφών έξω από τα λιμάνια, η βία κατά αιτούντων άσυλο ή το να κλείνουμε τα μάτια στη δυστυχία και τη φτώχεια: αυτό δεν είναι Ευρώπη».

Ο Γιουνκέρ απορρίπτει τις εκκλήσεις να διεξαχθεί νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, λέγοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες για το θέμα αυτό.

«Δεν χρειαζόμαστε μια νέα σύνοδο κορυφής. Τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους», γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει έναν ενιαίο κατάλογο «ασφαλών χωρών» προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες.
Keywords
Αναζητήσεις
pia ine ta krati meli tis evropis
Τυχαία Θέματα