ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ...

Μετά τη δισκογραφική τους «συνάντηση» με τίτλο «Ζωή μου μην αργείς» είπαν να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας τις ζωντανές παραστάσεις τους από τον ζεστό χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Έτσι για ένα ακόμα...
Σάββατο (14 Φεβρουαρίου) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής τον καταξιωμένο μουσικό Γιώργο Ανδρέου και την ερμηνεύτρια με την ιδιαίτερη χροιά Ρίτα Αντωνοπούλου.

«Πρόκειται για μια παράσταση που έχουμε ετοιμάσει με πολλή αγάπη και την έχουμε ήδη δοκιμάσει σε διάφορες πόλεις με επιτυχία!» ανέφεραν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ειδήσεων, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιώργος Ανδρέου.

Η μουσική τους συνάντηση περιλαμβάνει τραγούδια από τον νέο τους δίσκο, γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου, τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Ρίτας Αντωνοπούλου κι από τον κύκλο συνεργασιών της με καταξιωμένους δημιουργούς (Μικρούτσικο, Κραουνάκη, Ιωάννου, Θηβαίο, Ζούδιαρη, κ.ά.), τραγούδια κλασσικά άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοϊζου κ.ά.), καθώς και τραγούδια δημιουργών της νεότερης γενιάς (Μάλαμας, Θαν. Παπακωνσταντίνου, Παυλίδης, Αλκ. Ιωαννίδης, Περίδης κ.ά.), καθώς και τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο.

«Να σας πω την αλήθεια δεν έχει σημασία τόσο το ρεπερτόριο που παρουσιάζεις, όσο ο τρόπος» λέει η ερμηνεύτρια. «Τα τραγούδια είναι γνωστά και αγαπημένα, αλλά εμείς πάνω στη σκηνή δίνουμε τον εαυτό μας κι αυτό μετράει... Ο Γιώργος Ανδρέου ως εξαιρετικός πιανίστας πέρα από όλες του τις άλλες ιδιότητες, ο Στέργιος Γαργάλας ως σπουδαίος σολίστ στο βιολί και εγώ κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στην ερμηνεία. Αυτό κερδίζει το στοίχημα με τον κόσμο…».

Μιλώντας για τη συνεργασία τους, η Ρίτα Αντωνοπούλου αναφέρει: «Είχα μεγάλη επιθυμία να συνεργαστούμε με τον Γιώργο και τον ευχαριστώ πολύ που με τίμησε με το να με διαλέξει γι αυτό το υλικό. Νομίζω με είχε παρακολουθήσει κάποιες φορές σε παραστάσεις που είχα κάνει μόνη μου και έτσι του προέκυψε η ιδέα της συνεργασίας και με πήρε τηλέφωνο πριν δύο χρόνια για να μου το προτείνει. Είχε ήδη έτοιμο και μέρος του υλικού, οπότε όταν άκουσα κιόλας κάποια τραγούδια η χαρά μου έγινε ακόμη μεγαλύτερη! Νιώθω ότι η σύμπραξή μας οδήγησε σε μια πολύ όμορφη δουλειά και χαίρομαι που την αγκαλιάζει ήδη ο κόσμος».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ανδρέου, ανέφερε: «Την παρακολουθώ χρόνια και εκτιμώ το γεγονός πως "μεγάλωσε" δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς (Πλέσσας, Κραουνάκης, Μικρούτσικος). Είναι εξαιρετική ερμηνεύτρια και άνθρωπος με ήθος και παιδεία. Απολαμβάνω τη συνεργασία μας, δισκογραφική και επί σκηνής».

Η ερμηνεύτρια, που ξεχωρίζει για τη μοναδική χροιά τής φωνής της και τη θεατρικότητα που βγάζει σε κάθε της τραγούδι, μιλά για τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου αλλά και τις προσπάθειες ενός καλλιτέχνη για να είναι «μέσα στα πράγματα»: «Πιστέψτε με δεν νιώθω καθόλου μέσα στα πράγματα... εγώ κι αυτά τα πράγματα δεν τα βρήκαμε ποτέ… σας διαβεβαιώ. Ο κόσμος που με έχει βάλει στην καρδιά του και με τιμά με το να με στηρίζει είναι για μένα όχι απλά κινητήριος δύναμη, αλλά και η ουσία αυτού που κάνω. Αγαπώ την τέχνη μου με όλη μου την ψυχή, θα τραγουδούσα ακόμη κι αν έπρεπε να το κάνω μόνο για μένα, αλλά η δυνατότητα να το μοιράζομαι με ένα κοινό που αγαπάει αυτό που κάνω εξίσου και μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να ακουμπήσουμε τις καρδιές μας μέσα από αυτό, είναι ευλογία» δηλώνει.

Ο δεξιοτέχνης του πιάνου και συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, απαντά στο ερώτημα εάν τελικά η κρίση μιας εποχής μπορεί να σταθεί εμπόδιο απέναντι στη δημιουργία: «Ποτέ καμιά κρίση δεν εμπόδισε την καλλιτεχνική δημιουργία. Η Τέχνη είναι πανανθρώπινο υπαρκτικό γεγονός κι αυθεντική διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου» τονίζει και αναφέρεται στο μέλλον ενός καλλιτέχνη με προσόντα στην Ελλάδα: «Όσο νεότερος ηλικιακά, τόσο δυσκολότερος ο δρόμος του. Χρέος της κοινωνίας μας είναι να σταθεί αρωγός των νέων δημιουργών, διαψεύδοντας τον άθλιο χαρακτηρισμό "χαμένη γενιά", που πολύ τον ακούω όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και με εξοργίζει».

Όσο για το πώς βλέπουν οι δύο καλλιτέχνες να εξελίσσονται τα πράγματα στον χώρο της μουσικής, απαντούν με τον δικό τους τρόπο. Ρίτα Αντωνοπούλου: «Ειλικρινά δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Πραγματικά νιώθω ότι είμαστε μέσα σε μια μαύρη τρύπα και περιμένουμε τις εξελίξεις. Ποιος θα είναι αυτός ο νέος τρόπος που θα μας επιτρέπει να κάνουμε γνωστή τη δουλειά μας και να μπορούμε να ζούμε από αυτό που κάνουμε αξιοπρεπώς; Διότι δισκογραφία με την έννοια που την έζησαν κάποιοι παλαιότερα δεν υφίσταται εδώ και χρόνια. Εμείς σαν όπλο έχουμε μόνο τα live. Τίποτα άλλο. Τα περισσότερα ραδιόφωνα είναι στην κατηγορία των playlist, για τα media δεν το συζητώ καν. Και όπως φαντάζεστε είναι αδύνατον για τους περισσότερους από εμάς να συνεχίζουμε εσαεί να χρηματοδοτούμε τον εαυτό μας για να κάνουμε καινούριες δουλειές. Είμαστε μόνοι μας κι όποιος αντέξει…».

Γιώργος Ανδρέου: «Το CD έχει "παλιώσει" κι η νέα ψηφιακή εποχή είναι συναρπαστική όσο απρόβλεπτη. Τέχνη θα συμβαίνει πάντα, το θέμα είναι πώς θα κοινοποιείται και πώς θα "ωφελείται" ο δημιουργός της από τη δημοσιοποίησή της. Προσοχή πάντως χρειάζεται ώστε να μην μονοπωλήσουν τη χρήση και τη διάδοση της μουσικής κάποια ψηφιακά "υπερδίκτυα" παραβιάζοντας βασικές αρχές διάδοσης και διακοίνωσης ιδεών και έργων τέχνης…».
Keywords
Τυχαία Θέματα