ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΝΤ "ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ''...

Στην πρόθεση του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ να μην δώσει λαβές για εσωτερικές έρευνες σχετικές με την καταστρατήγηση του καταστατικού του Ταμείου και να διασφαλίσει πλήρως τα κεφάλαια των 28 δισ. ευρώ που έχει δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα , αποδίδεται η «απολυτότητα»...

που δείχνει ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην τρόικα Ρίσι
Γκογιάλ σε κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Ο Ινδός οικονομολόγος, με σπουδές στο Στάνφορντ, που από τον Μάιο του 2013 εντάχθηκε στην ελληνική ομάδα του ΔΝΤ, έχει εξαιρετική συνεργασία με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ήταν αυτός που μαζί με των πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ τον τοποθέτησαν στην υπεύθυνη αυτή θέση.

Ο Γκογιάλ που εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002 και έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, την Κίνα και τη Βραζιλία, εργαζόταν έως το 2013 στο Τμήμα Στρατηγικής, Πολιτικής και Αναθεώρησης του ΔΝΤ, καθώς είχε ξεχωρίσει για τις ερευνητικές του εργασίες και τις εισηγήσεις του στην αναμόρφωση διαφόρων προγραμμάτων .

Ο Γκογιάλ λόγω της κακής προϊστορίας του ελληνικού προγράμματος θέλει να διασφαλίσει πως ο ίδιος δεν θα κατηγορηθεί είτε για υπαναχωρήσεις είτε για παραλείψεις για χάρη των ευρωπαίων σε βάρος του ΔΝΤ. Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση μετά το Σεπτέμβριο και η επιμονή της στην αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα και η τοποθέτησή του στο «πίσω κάθισμα», δημιούργησαν πρόσθετες τριβές με το Ταμείο.

Σημειώνεται πως ήδη το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή έρευνας για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και μια λεπτομερή αξιολόγηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα.

Στη βάση αυτή, ο Ινδός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα φέρεται να ζητά σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλίσει αφενός τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και αφετέρου την καταγραφή πλεονασμάτων που θα επιτρέψουν τη ταχύτερη μείωση του χρέους.

Τέλος, επιχειρεί να διαφοροποιηθεί σε κάποια θέματα από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, εφαρμόζοντας με πιο ξεκάθαρο τρόπο τις πολιτικές του Ταμείου, ώστε να μην αποτελέσει στο μέλλον αποδέκτης επικρίσεων που θα αμαυρώσουν την καριέρα του εντός του ΔΝΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα