ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ...

Τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος θα καλωσορίσει ο Γιώργος Προβόπουλος, το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει μία πρώτη γνωριμία με τα στελέχη, πριν αναλάβει επισήμως...

Ο απερχόμενος διοικητής Γιώργος Προβόπουλος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, κάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα να του “δείξει τα κατατόπια”. Σημειώνεται ότι ο κ. Προβόπουλος έχει χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως «ό,τι
καλύτερο». Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος σε συζήτησή του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, με την ευκαιρία της άφιξής του στη Βουλή προκειμένου να παραδώσει την Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική στον πρόεδρο της Βουλής, τόνισε, αναφερόμενος, σε συνέχεια πρόσφατης τοποθέτησής του αναφορικά με το πώς αισθανόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του, πως «άλλος πλέον δεν θα κοιμάται τα βράδια». Εσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει πως το άγχος του για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αφορούσε όλη τη θητεία του, για να συμπληρώσει ότι ο κ. Στουρνάρας «θα έχει να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα».
Έτσι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει το ρόλο του ρυθμιστή και του επόπτη των ελληνικών τραπεζών σε μία περίοδο, επίσης, κρίσιμη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, με τη μεγαλύτερη το “βουνό” των κόκκινων δανείων και τα νέα τεστ αντοχής τα οποία θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζει αισθητά την Τράπεζα Ελλάδος να πάρει μέτρα για το πρόβλημα, καθώς απειλεί όχι μόνο τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 75 δισ. ευρώ, ενώ το θέμα των NPLs είναι καταλυτική για την πορεία των τραπεζών.
Το ΔΝΤ καλεί τις ελληνικές τράπεζες να προβούν σε μέτρα για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ καλεί την Τράπεζα της Ελλάδας να απαιτήσει από τις τράπεζες να εφαρμόσουν μια πιο συντηρητική ερμηνεία στην αποτίμηση, δεδομένου του συστημικού χαρακτήρα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό αποτελεί, ίσως, και η πρώτη “εντολή” προς τον νέο Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.
Μάλιστα, στελέχη του Ταμείου, αποκαλύπτουν “ως κύριος μέτοχος, το ΤΧΣ αναζητά να προσλάβει προσωπικό με εμπειρία στις εμπορικές τράπεζες και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να είναι πιο ενεργοί στις επιτροπές των τραπεζών για αυτό το ζήτημα.

Τι θα ισχύει από το 2015
Ο νέος κώδικα διαχείρισης δανείων που θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά., μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι σε θέση να αποδεικνύουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχουν θεσπίσει σύστημα και διαδικασίες εφαρμογής του, αλλά και εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της τήρησης αυτού, ώστε να διασφαλίζεται η σύννομη και συνεπής αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό, σε επαρκή αριθμό, ανάλογα με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πελατών σε κάθε κατάστημα, με κατάλληλη κατάρτιση, δεξιότητες και επικοινωνιακές ικανότητες για να χειρίζεται αποτελεσματικά περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Κώδικα.

Η εφαρμογή του Κώδικα στοχεύει στην ελάφρυνση των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πρόσκαιρη δυσχέρεια αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, αλλά και στη μεγιστοποίηση των εισπράξεων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επίσης, ο Κώδικας Δεοντολογίας θα προβλέπει μόνιμη μείωση του επιτοκίου του μη εξυπηρετούμενου δανείου ή του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κ.ά.
Keywords
Τυχαία Θέματα