Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας λόγω λογοκλοπής

Να αφαιρέσει από την υπουργό Παιδείας της Γερμανίας Ανέτε Σαβάν το διδακτορικό της αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντύσελντορφ, κρίνοντας πως η Σαβάν είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της. Η Σαβάν, από την πλευρά της, προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή της....

Η υπουργός βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, επιτροπή του οποίου είχε ανοίξει στα μέσα του Ιανουαρίου επίσημη έρευνα.
Η έρευνα, είχε τονίσει τότε η επιτροπή, θα ήταν «ανοικτού αποτελέσματος» και θα γινόταν χωρίς να «ληφθεί υπ’ όψιν η θέση του προσώπου».
Εξαιτίας λογοκλοπής που έχει να κάνει με την διατριβή και κατ' επέκταση την αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου της παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτε Σαβάν.
Η αφαίρεση του διδακτορικού διπλώματος από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντίσενλντορφ φαίνεται να είναι ο λόγος της παραίτησης της «δεύτερης» υπουργού της κυβέρνησης Μέρκελ. Η Σαβάν, στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, είχε αρχικά κατηγορηθεί για λογοκλοπή από έναν ανώνυμο blogger. Αρχικά είχε ισχυριστεί ότι ποτέ δεν είχε εν γνώσει της παραλείψει να αποδώσει στις κατάλληλες πηγές τα γραφόμενά της στην διατριβή, που είχε ως θέμα την διαμόρφωση της συνείδησης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της σχολής αποφάσισαν να αφαιρέσουν το δίπλωμα από την υπουργό κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, στην οποία 12 ψηφίσαν υπέρ της αφαίρεσης, δύο κατά και ένας απείχε.
Η ίδια η πρώην υπουργός δικαιολόγησε την παραίτησή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται «να βλάψει το αξίωμά της». Επανέλαβε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της ειδικής επιτροπής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και ευχαρίστησε όλους όσους της συμπαραστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η καγκελάριος Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε πως δέχθηκε την παραίτηση της Ανέτε Σαβάν «με βαριά καρδιά».

Νέα υπουργός Παιδείας η Γιοχάνα Βάνκα
Είχε προηγηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με την πρώην υπουργό, μετά το πέρας της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την δραστηριότητα επιπέδου και τις υπηρεσίες της Σαβάν «προς την Επιστήμη και την Εκπαίδευση της Γερμανίας». «Την ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Την Ανέτε Σαβάν θα διαδεχθεί στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας η - μέχρι πρότινος - υπουργός Επιστημών της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας, Γιοχάνα Βάνκα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στο διδακτορικό της Σαβάν με θέμα «Άτομο και Συνείδηση», που κατέθεσε το 1980, υιοθετούνται σε μεγάλη έκταση κείμενα χωρίς όμως να αναφέρεται η πηγή τους. Επί μήνες η υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι υπάρχουν ενδεχομένως λάθη από απροσεξία, αλλά δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια παραπλάνησης ούτε φυσικά υπήρχε πιθανότητα λογοκλοπής. Ας σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο είχε βαθμολογήσει τότε το διδακτορικό της Ανέτε Σαβάν με «άριστα».
Keywords
Τυχαία Θέματα