Γαλλία: Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να συνταχθεί μια έκθεση που θα εξετάζει τρόπους πάταξης του φαινομένου της φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, η οποία πλήττει τις εγχώριες επιχειρήσεις, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Tele» η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί...

«Είναι εύκολο για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να δηλώνουν ως έδρα τους το Λουξεμβούργο ή την Ιρλανδία για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων για τις επιχειρήσεις και ΦΠΑ και ως εκ τούτου να προβαίνουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι
των εταιρειών που έχουν έδρα και διατηρούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία», επισήμανε η Φιλιπετί.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, «θα εμπεριέχει τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου της αποφυγής της φορολογίας», ανέφερε.

Τα σχόλια της έγιναν την ημέρα που η μεγάλη εταιρεία λιανικής πώλησης βιβλίων και μουσικής Virgin Megastore France υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα. Η Βέρτζιν αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα της πτώσης στις πωλήσεις δίσκων αναπαραγωγής μουσικής και ταινιών, αφού οι καταναλωτές προτιμούν να αποκτούν πρόσβαση σε τέτοια πολιτισμικά προϊόντα μέσω Διαδικτύου.

«Εταιρείες, όπως η Virgin Megastore France, αντιμετωπίζουν μια επανάσταση [του Διαδικτύου] και τον αθέμιτο ανταγωνισμό κολοσσών όπως η Amazon, που δεν υπόκεινται στους ίδιους φορολογικούς κανόνες με τις εταιρείες που έχουν έδρα στη Γαλλία», είπε η Φιλιπετί.

Η Amazon, που δεν σχολίασε όσα είπε η υπουργός, στα τέλη του περασμένου έτους έλαβε από τις γαλλικές αρχές μία ειδοποίηση περί φορολογικής οφειλής της ύψους 252 εκατ. δολαρίων, περιλαμβανομένης αναδρομικής φορολογίας, φόρων και προστίμων.

Το Διαδικτυακό πολυκατάστημα, που ετοιμάζεται να ανοίξει το τέταρτο κέντρο διανομής του στη Γαλλία και να προσλάβει 2.500 εργαζομένους εντός του 2013, ελαχιστοποιεί τη φορολογικές οφειλές της έναντι της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διοχετεύοντας τις πωλήσεις της μέσω Λουξεμβούργου, ενός κράτους που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στις ξένες εταιρείες που το επιλέγουν ως έδρα.

Σε έλεγχο από τις γαλλικές φορολογικές αρχές υποβάλλεται και ο όμιλος της Google, που διοχετεύει πωλήσεις μέσω Ιρλανδίας για να ελαχιστοποιεί τις φορολογικές οφειλές του. Η κατάρρευση της Βέρτζιν Μέγκαστορς σημειώθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης των προβλημάτων εξαιτίας της ύφεσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης—καθώς το ποσοστό της ανεργίας να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους. Η εταιρεία απασχολεί εργατικό δυναμικό 1.000 προσώπων στα 26 καταστήματα που διαθέτει εντός Γαλλίας, Εκπρόσωπος της συνάντησε συνδικαλιστές των εργαζομένων, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενόψει της υποβολής του αιτήματος υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Η Βέρτζιν Μέγκαστορς ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Butler Capital Partners, που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών το 2007 από τον γαλλικό όμιλο Lagardere. Ο τελευταίος είχε αγοράσει την αλυσίδα από τον ιδρυτή της, Ρίτσαρντ Μπράνσον, το 2001. Η γαλλική κυβέρνηση «θα κινητοποιηθεί για την εξεύρεση νέου αγοραστή», σημείωσε η Φιλιπετί.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα