Φρένο στις μαϊμού συντάξεις...

Δρακόντεια μέτρα για να μπει τέλος στα φαινόμενα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών σε ασφαλισμένους «μαϊμού» προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση....

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για μεγάλες ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι αγρότες που χρωστάνε στο Ταμείο και οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας που περιμένουν να περάσουν εκ νέου από επιτροπή.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας» θα γίνει
μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη). Βασικός στόχος είναι το «νοικοκύρεμα» του συστήματος και η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των ασφαλισμένων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ετήσιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από τις συντάξεις «μαϊμού» είναι 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, άλλα 100 εκατ. χάνονται από κρούσματα φοροδιαφυγής συνταξιούχων.

O υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας.
Για την αντιμετώπιση της δράσης των... επιτηδείων εγκαινιάζεται το σύστημα «Αριάδνη», προκειμένου τα Ταμεία να έχουν άμεση ενημέρωση για κάθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων (γάμοι, διαζύγια, θάνατοι). Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται όλες οι παροχές, ώστε να μπει οριστικό τέλος στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Παράλληλα, με διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας για μεγάλες κατηγορίες ανέργων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παράταση για ένα έτος της ασφαλιστικής κάλυψης όσων δεν έχουν δουλειά, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται για τους ανέργους που θέλουν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης, αλλά και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους που είναι εκτός αγοράς εργασίας.

1Κωδικός «Αριάδνη» Ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» για εξοικονόμηση 500 εκατ. τον χρόνο
Οριστική λύση στα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς ασφαλισμένων φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη». Στόχος είναι να μπει τέλος στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και να εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Στο «στόχαστρο» βρίσκονται τρεις ομάδες:

Οι συγγενείς νεκρών ασφαλισμένων που συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τα χρήματα καθώς δεν δήλωσαν τον θάνατο. Οι χήροι που εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξη, ενώ έχουν κάνει νέο γάμο εν κρυπτώ. Οι διαζευγμένοι που παίρνουν οικογενειακά επιδόματα, παρότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των Ταμείων για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, όπως για παράδειγμα γάμοι, γεννήσεις, διαζύγια αλλά και θάνατοι ασφαλισμένων.
Για να είναι δυνατή η ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων και τηρείται κεντρική βάση δεδομένων. Εάν προκύπτει μεταβολή που δεν συνάδει με τις καταβαλλόμενες παροχές η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης προβαίνει στην άμεση αναστολή της καταβολής και ταυτόχρονα ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
Με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης το νεογνό θα λαμβάνει ΑΜΚΑ και θα έχει έτσι ένα βασικό στοιχείο μαζί με το ονοματεπώνυμο που θα διασφαλίζει πλήρως τα πάσης φύσεως δικαιώματά του. Στον γάμο διατηρείται η υποχρέωση των μελλονύμφων να καταβάλλουν το ειδικό παράβολο - που αναβαθμίζεται σε ηλεκτρονικό - καθώς και η υποχρέωση να δηλώσουν τον γάμο τους στο ληξιαρχείο. Στο διαζύγιο μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί η κακή πρακτική να μη δηλώνεται στο ληξιαρχείο από τους διαζευγμένους για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που συνδέονται με την έγγαμη κατάσταση. Προβλέπεται πλέον ότι το πιστοποιητικό αμετακλήτου της απόφασης λύσης του γάμου δεν θα παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα αν δεν επιδεικνύεται προηγουμένως στον αρμόδιο ληξίαρχο. Στο σύμφωνο συμβίωσης ήδη προβλέπεται ότι αυτό καταρτίζεται και υποχρεωτικά κατατίθεται από τον συμβολαιογράφο στο ληξιαρχείο. Αυτό μάλιστα συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη ισχύος του. Πλέον δεν επιτρέπεται ο ενταφιασμός προσώπου χωρίς την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, στην οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.2 Ανάπηροι Σύνταξη... εν αναμονή της επανεξέτασης
Οικονομική «ανάσα» δίνεται στους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, που περιμένουν να περάσουν εκ νέου από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Υπολογίζεται πως 60.000 άτομα περιμένουν έως και έξι μήνες για να επανεξεταστούν.
Με διάταξη προβλέπεται πως οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων ? με ποσοστό 67% και άνω- που είναι στην αναμονή για επανεξέταση θα συνεχίσουν για έξι μήνες να παίρνουν σύνταξη. Σε περίπτωση που πάρουν εκ νέου το ίδιο ποσοστό αναπηρίας συνεχίζεται κανονικά η καταβολή της σύνταξης. Σε περίπτωση που πάρουν μικρότερο ποσοστό ή απορριφθεί η αίτηση τους θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Η ισχύς της διάταξης λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

3 Εισφοροδιαφυγή Καθιερώνεται ασφαλιστικό πιστοποιητικό
Τέλος στη χορήγηση επιδομάτων σε ανέργους «μαϊμού» βάζει διάταξη του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως επιδοτούμενος άνεργος απασχολείται, επιβάλλεται στον εργοδότη:

Πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο Πρόστιμο 5.000 για κάθε επιδοτούμενο άνεργο όταν έχει προηγηθεί εικονική καταγγελία της σύμβασης από τον ίδιο εργοδότη. Παράλληλα στο πλαίσιο της καταπολέμησης εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής προβλέπονται:
H καθιέρωση ασφαλιστικού πιστοποιητικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η απευθείας συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων με το ακριβές ποσό που εισπράττουν από τα ταμεία (κύρια και επικουρική σύνταξη). Από τους ελέγχους έχουν διαπιστωθεί απώλειες 100 εκατ. τον χρόνο από ανακριβείς δηλώσεις στην εφορία. Σημειώνεται πως από την 1η Ιουλίου 2013 η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μετατρέπεται σε ενιαία αρχή πληρωμής, γεγονός που συμβάλλει στη διαφάνεια και στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων. H ενίσχυση της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των άλλων ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Εργασίας ιδίως ως προς την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. H ενίσχυση της συμφιλιωτικής διαδικασίας που μπορεί να προωθεί το ΣΕΠΕ και οι αρμόδιοι επιθεωρητές. Παράλληλα, διαχωρίζεται και οριοθετείται η διαδικασία της συμφιλίωσης από τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών. Στην πρώτη περίπτωση η προσέλευση των ενδιαφερόμενων μερών είναι οικειοθελής, ενώ στη δεύτερη υποχρεωτική.4 ΟΑΕΔ Λογαριασμός για κοινωνική πολιτική
«Μετακομίζουν» στον ΟΑΕΔ μια σειρά δράσεων που μέχρι τώρα υλοποιούνταν από τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός λογαριασμού με την επωνυμία «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών», ο οποίος ενσωματώνει και τον παλαιότερο Λογαριασμό για την Απασχόληση & την Επαγγελματική Κατάρτιση. Στις δραστηριότητες που διασώζονται είναι μεταξύ άλλων ο κοινωνικός τουρισμός, η επιδότηση ενοικίου και η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα θα ανακοινωθούν τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. 5

5 Ανεργοι Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη
Μια σειρά ρυθμίσεων για τους ανέργους περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
-Τροποποιείται η ρύθμιση για την παροχή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε το βοήθημα να αποδίδεται και σε επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) χωρίς αυτοί να χρειαστεί να διακόψουν την ασφάλισή τους.
Παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο η ασφαλιστική κάλυψη (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) άνεργων και ανασφάλιστων ατόμων. Για πρώτη φορά οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (γιατροί, οδοντίατροι κ.ά.), οι οποίοι δεν ασκούν ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Δεν θα διαγράφονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, όταν συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Εισάγεται -με πιο συστηματικό τρόπο- η αρχή των «αμοιβαίων υποχρεώσεων» για όσους αναζητούν δουλειά. Οι άνεργοι υποχρεώνονται σε ενεργή αναζήτηση με αντάλλαγμα συγκεκριμένες ενέργειες που θα τους βοηθήσουν είτε να βρουν εργασία είτε να αυξήσουν τις πιθανότητές (μέσω ενίσχυσης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους).

6 ΟΓΑ Σύνταξη και με οφειλές έως 4.000 ευρώ
Θεσπίζεται ειδική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστάνε στον ΟΓΑ να βγουν στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός ή παρακράτηση από τη δικαιούμενη σύνταξη των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης ακόμη και αν ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές έως 4.000 ευρώ.
Με άλλη διάταξη γίνεται απλούστερο το καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
Μέχρι 5 δωμάτια υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ Από 6 έως 10 δωμάτια υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση εφόσον ασκείται παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα. Διαφορετικά προβλέπεται τα πρόσωπα αυτά να ασφαλίζονται στην ΟΑΕΕ Από 11 δωμάτια και άνω υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.7 ΕΡΓΟΣΗΜΟ 30% από 20% η εισφορά στο ΙΚΑ, θεσπίζονται 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα
Νέα κριτήρια καθορίζονται για το εργόσημο, με το οποίο ασφαλίζονται οι περιστασιακά απασχολούμενοι. Συγκεκριμένα το ποσοστό της εισφοράς προς το ΙΚΑ πηγαίνει από το 20% στο 30% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργόσημου.
Συγκεκριμένα τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών είναι τα ακόλουθα: 17.34% για τον κλάδο σύνταξης, 5.60% για τον κλάδο ασθενείας σε είδος, 1% για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα, 5.20% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 0.86% για τον τ.ΟΕΚ.
Παράλληλα καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης που προκύπτουν από το εργόσημο και θεσπίζονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος.
Στις ρυθμίσεις του εργόσημου υπάγονται υποχρεωτικά:
Το κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ενδεικτικά υπάγονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, oι κηπουρικές εργασίες και η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών. Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών. Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998.8 «ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ Καταργούνται θέσεις ειδικών συνεργατών «νοικοκύρεμα»
Στο "νοικοκύρεμα" των οικονομικών στοχεύουν μια σειρά διατάξεων, που έχουν και συμβολικό χαρακτήρα. Ειδικότερα προβλέπεται πως :
Καταργούνται 12 θέσεις ειδικών συνεργατών του υπουργού Εργασίας από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από την απόφαση αυτή θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος άνω των 400.000 ευρώ ετησίως. Δίνεται η δυνατότητα μίσθωσης ακινήτων ιδιοκτησίας ασφαλιστικών φορέων σε άλλους φορείς εποπτείας του υπουργείου Εργασίας με μικρό ετήσιο μίσθωμα που δεν είναι πάντως μικρότερο του 4,8 % της ετήσιας αντικειμενικής αξίας (ή αγοραίας όπου δεν υφίσταται αντικειμενική).
Keywords
ηδικα αε, κοινωνικος τουρισμος, βουλη, επιδοματα, λύση, ηλεκτρονική, εοπυυ, αμκα, αφμ, κεπα, ηδικα, σεπε, οαεδ, ογα, οαεε, εργοσημο, ικα, νέα, οεκ, υφίσταται, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, κρουσματα σημερα, αμκα μου, πολυνομοσχεδιο, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, αιτηση, αφμ, δουλεια, επιδοτηση ενοικιου, εργασια, εφορια, ηδικα, ηδικα αε, ογα, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγροτικη, αρθρο, ασφαλιστικο, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωσεις, δωσει, δωματια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξι, εσωτερικων, εταμ, ετος, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, υφίσταται, ισχυς, κεπα, λεηλασια, λειτουργια, ληξιαρχειο, λύση, μηνες, μικρο, οδοντιατροι, οφελος, πιθανοτητες, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, τουρισμος, φορα, χρημα, χρονικα, δικαιωματα, εφαρμογη, υπουργειο, ομαδες, θεσεις
Τυχαία Θέματα