ΕΒΕΑ: Πρόταση για δημιουργία Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου


Πρόταση για τη δημιουργία Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου (ΣΕΔΙΠ), το οποίο θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες των συναρμόδιων σήμερα υπηρεσιών κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης....

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ότι από
το 2008 την κύρια ευθύνη για τη δίωξη του παρεμπορίου έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε Δήμου (Δημοτική Αστυνομία) με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να συγκροτούνται, με ευθύνη των Δήμων, μικτά συνεργεία ελέγχων.«Η διασπορά των αρμοδιοτήτων δίωξης παραεμπορίου και η απουσία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα για την υλοποίηση του σχετικού έργου, δημιουργούν επικαλύψεις, καθιστώντας το σχετικό έργο, στην ουσία, αναποτελεσματικό», υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος. Παραθέτει μάλιστα στοιχεία σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία, ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, η φοροδιαφυγή, από αυτό, στα 8 δισ. ευρώ και η χώρα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες της Ε.Ε. στη διακίνηση – διάθεση παραποιημένων προϊόντων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ εκτιμά ακόμη ότι «το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε, και πάλι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες - μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 23/08/2012, με τους αρμόδιους φορείς και θέμα την καταστολή του παραεμπορίου».Όπως εξηγεί, το ζητούμενο για την αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου «δεν είναι η δημιουργία απλά ενός συντονιστικού οργάνου των διάσπαρτων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη σχετική αρμοδιότητα αλλά η ύπαρξη ενός νέου οργάνου που θα έχει εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα και την ευθύνη για να φέρει σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο».
Keywords
Τυχαία Θέματα